Basis, Recepten

Banketbakkersroom

Dit keer een basisrecept voor banketbakkersroom. Je kent ‘m wel: die gele room tussen zo’n roombroodje, tompouce, of vlaai. Erg zoet, maar een mooie toevoeging aan vele recepten!

Dit recept heb ik niet zelf bedacht helaas, maar is een recept van Rudolph van Veen, meesterpatissier (ik vervang alleen meestal het vanillestokje door vanillesuiker- of essence, omdat ik dat eerste niet altijd standaard in huis heb). En tja, als eenmaal het wiel uitgevonden is hoeft dit niet nog een keer! Het is het lekkerste recept om zelf room te maken, trust me!

Het is niet moeilijk om te maken, easy-peasy, en ik verzeker je: als je dit eenmaal een paar keer gemaakt hebt, wil je echt niet meer uit een pakje!

 

Wat heb je nodig:

250 ml melk

70 gram suiker + zakje vanillesuiker

(of: scheutje vanille essence, maar dan 75 gram suiker)

2 eidooiers

1 el bloem

 

Hoe maak je het:

  1. Meng in een kommetje de eidooiers met de helft van de suiker en de bloem met een vork of garde goed door elkaar tot een papje.

  2. Verwarm de melk samen met de rest van de suiker (en de vanille essence of vanillesuiker) in een steelpannetje tot goed warm maar niet aan de kook.

  3. Giet nu langzaam een beetje van de warme melk bij het papje terwijl je met de garde blijft roeren.

  4. Doe het mengsel van het kommetje direct weer terug in de steelpan bij de rest van de melk en blijf goed doorroeren.

  5. Breng het mengsel langzaam aan de kook terwijl je af en toe roert.

  6. Laat het voorzichtig een paar minuten pruttelen zodat de bloem kan garen. (Let op: het enige verschil tussen banketbakkersroom en creme anglaise is dat banketbakkersroom bloem bevat en creme anglaise niet. Bij banketbakkersroom kun (moet) je dus het mengsel laten koken zodat de bloem gaart en het goed indikt, maar bij gebrek aan bloem zoals in de creme anglaise mag je het mengsel absoluut niet laten koken! Zonder bloem kook je het namelijk stuk en krijg je roerei. Zo’n creme mag je dus maar tot maximaal 80 graden laten indikken. Mocht je dus eens creme anglaise maken (is een soort vanillesausje) voor bij je toetje, dan weet je dat;))

  7. Schenk de room op een plat bord of schaal en doe er direct een stukje plastic folie overheen; dit gaat velvorming tegen.

  8. Laat de room eerst buiten de koelkast afkoelen tot kamertemperatuur en daarna eventueel in de koelkast.

 

Te verwerken in allerlei recepten. (Toepassingen volgen nog!)

3 thoughts on “Banketbakkersroom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *