Feestdagen, Gelegenheden, Klein gebak, Koek, Recepten

Tompoucen

Deze tompoucen zijn echt zo onwijs lekker! Ze zijn natuurlijk perfect voor nationale feestdagen zoals koningsdag of bevrijdingsdag, voor bijvoorbeeld een babyshower (met roze glazuur voor een meisje), een verjaardag of gewoon zomaar! 

Het lekkerst is natuurlijk om alles helemaal zelf te maken. Maar mocht je toch een makkelijker of snellere optie willen gaan, koop dan evt de gele room ipv zelf te maken. Het lekkerst is wel als je in ieder geval de koek/bladerdeeg wel zelf maakt, dit maakt echt het verschil!

Ingrediënten

Voor de koek

200 gram bloem

200 gram roomboter

snuf zout

100 ml koud water

Voor de room

1 recept banketbakkersroom

3,5 gelatineblaadjes

200 ml slagroom + 200 ml slagroom

20 gr + 30 gr suiker

Glazuur

Beetje abrikozenjam

150 gram poedersuiker

paar druppels oranje of roze kleurstof (liever geen kleurstof gebruiken? dan kun je ook sinaasappelsap of frambozensap gebruiken, de kleuren worden dan wel minder fel)

 

Moeilijkheidsgraad

Gemiddeld

Bereidingstijd

ongeveer 4 uur

 

Bereidingswijze

Maak het bladerdeeg. Meng daarvoor de bloem, het water en zout door elkaar en meng tot een egaal bal deeg. 

Snijd de koude boter in blokjes en meng de blokjes snel en kort door het deeg (de blokjes moeten te zien blijven).

Rol het deeg tot een rechthoekige plak, vouw het in vieren, draai om, rol uit, en vouw het weer in vieren. Verpak in plastic folie en laat rusten/koelen in de koelkast voor zo’n 20 minuten (langer mag, korter niet. (De boter moet goed hard blijven/worden.)

Herhaal deze stap nog 2 keer. 

Verwarm de oven op 185 graden. 

Rol het deeg uit tot een rechthoek met een breedte van zo’n 20-25 centimeter. Leg op een bakplaat met bakpapier. 

Nu een belangrijke stap: prik gaatjes met een vork in het deeg op veel plekken. Dit voorkomt dat het deeg bol gaat staan waardoor je niet kunt stapelen, je wilt juist dat de koek mooi vlak blijft. 

Bak de plak deeg in de oven gedurende 20-30 minuten. Laat goed afkoelen.

Maak de banketbakkersroom volgens dit recept. Laat afkoelen. 

Laat de gelatineblaadjes weken in koud water voor 5-10 minuten. 

Klop 200 ml slagroom met 20 gr suiker op. Houdt apart. 

Klop de banketbakkersroom even door. 

Knijp de gelatineblaadjes uit en los op in een pannetje op laag vuur met wat aanhangend vocht. Laat de gelatine niet koken, alleen oplossen tot je een vloeistof overhoudt. 

Giet de gelatine langzaam bij het al kloppende banketbakkersroom en mix nog even door. 

Meng nu voorzichtig maar goed de slagroom erdoor tot een egaal geheel. Doe in een spuitzak. 

Klop de andere 200 ml slagroom met 30 gr suiker op. Doe ook in een spuitzak.

Snijd de koek in de lengte in 2en. Spuit eerst de room op 1 plak. Spuit dan de slagroom daar bovenop. Leg voorzichtig de andere plak koek er bovenop. 

Maak het glazuur door de poedersuiker met de kleurstof te mengen. Mocht het te droog zijn kun je evt een paar druppels water toevoegen. 

Smeer met een paletmes eerst wat abrikozenjam op de bovenste plak, smeer dan het glazuur. 

Laat de megatompouce eerst even een half uur in de koelkast opstijven, zodat je hem straks makkelijker kan snijden. 

Snijd nu in ongeveer 6 gelijke tompoucen. 

Bewaren in de koelkast voor ongeveer 2-3 dagen. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *