Brood, Hartig, Recepten

Pizza!

It’s pizza-time!

Dit keer een hartig bakrecept. Ik vind het leuk om zelf pizza te maken. Bovendien is het ook nog eens een stuk minder ongezond dan de diepvriespizza’s uit de winkel, die overigens zo af en toe wel heel makkelijk zijn om in huis te hebben. Maar niet getreurd, ik laat een redelijk simpele/snelle manier zien om zelf pizza te maken en/of in huis te hebben! Als ik namelijk zin heb in pizza, wil ik liever ook niet te lang bezig meer zijn in de keuken…

Wat wij af en toe doen is een kant en klare pizzabodem kopen in de winkel en die beleggen met allerlei verse ingrediënten: lekker, makkelijk en leuk. Maar nog leuker en lekkerder is om de pizzabodem ook zelf te maken! En dit hoeft echt niet ingewikkeld te zijn: ik maak voor ons 2x zoveel deeg en doe de helft in de vriezer, dan hoef ik de volgende keer alleen nog maar het deeg uit te rollen (wel even 2 uur ontdooien) en te beleggen! Om mijn pizzabodem te maken gebruik ik meestal pizzameel van la tua farina, omdat dit bestaat uit type 00 tarwe; dwz fijne tarwe met o.a. een lager eiwitgehalte en een lager glutengehalte dan brood. Hiermee wordt het deeg goed elastisch wat noodzakelijk is voor een goede pizzabodem.

Wat heb je verder nodig (dus voor 4 pizza’s):

pizzadeeg

bloem voor pizzadeeg dus, 500 gr

300 ml lauwwarm water

1 zakje gist (7 gr)

flinke snuf zout

halve theelepel suiker

2 eetlepels olijfolie (liefst goede olie, extra vergine)

tomatensaus

ik gebruik liefst de pizzasaus van mutti

toppings

dit kan echt alles zijn wat je lekker vindt, maar ik houd erg van een combinatie van courgette, champignons en goede rauwe ham (liefst de italiaanse parmaham maar aangezien die echt te duur is voor ons koop ik serranoham; een spaanse ham maar erg smaakvol), en uiteraard kaas (gewone geraspte belegen en/of mozzarella)

 

Bereidingstijd

ongeveer 15 minuten + 60 minuten rijstijd + 15 minuten oventijd (de 2e keer is het alleen 2 uur ontdooitijd + 15 minuten oventijd)

Moeilijkheidsgraad

Makkelijk – gemiddeld

 

Bereidingswijze:

 1. Meng het lauwwarme water met de gist en suiker, roer kort door en laat even staan.

 2. Doe bijna alle pizzabloem op een schoon aanrecht samen met het zout. Meng kort door elkaar en maak een kuiltje in het midden.

 3. Giet het gistmengsel in het midden van het kuiltje en doe ook de olijfolie erbij.

 4. Doe nu met 1 hand elke keer een beetje meel in het midden en meng goed door. Doe steeds een beetje meer meel erbij. Meng door tot alles 1 geheel is en maak er een bal van.

 5. Kneed het deeg nu 10-15 minuten door tot een elastisch deeg (dit kun je checken door het ietsjes uit elkaar te trekken: er moet dan een dun vliesje te zien zijn waar je een beetje doorheen kunt kijken. ook is het te zien aan het terugveren van het deeg nadat je het uitrolt). Hoe langer hoe beter. NB: Het kneden van het deeg kan overigens ook in de keukenmachine (kitchenaid) met deeghaak, maar zelf heb ik hier geen ervaringen mee of het dan ook zo elastisch wordt. Zelf kneed ik toch het liefst met de hand.

 6. Zet het deeg weg om te rijzen in een kom met bloem en een vochtige theedoek erover, voor een uur.

 7. Ondertussen kan je de toppings snijden. 

 8. Verdeel het deeg in 4en (of in 2en als je de helft van het recept maakt, dan doe je hierna de andere twee helften afgedekt in folie in de vriezer) en rol elk stuk met een deegroller uit tot een dunne ronde plak van zo’n 25-30 cm in diameter (nu kun je dus als het goed is ook zien dat het deeg iets terugveert). Blijf goed bloemen (met de bloem die je nog over hebt), anders wordt het zo’n plakboel. 

 9. Sla de randen iets terug zodat je een opstaande rand krijgt.

 10. Verwarm de oven vast voor op de hoogste stand (of 250 graden).

 11. Verdeel wat tomatensaus met een lepel over de bodems. Nu kun je eventueel wat italiaanse kruiden erop strooien, maar de tomatensaus die ik heb is al prima op smaak.

 12. Doe nu de belegen kaas erop, dan de andere toppings en als laatste eventueel de mozzarella. Zorg dat de pizza niet te zwaar wordt! Ik heb zelf vaak de neiging om allerlei lekkers erop te gooien met als risico dat de pizzabodem niet goed gaar en te nat de oven uitkomt door de zwaarte van alle toppings. Met name de plakken courgette kunnen heel zwaar zijn. Om dit te voorkomen snijd ik de plakken extra fijn en doe er niet teveel van op, dan kan het prima!

 13. Bak de pizza’s af in de oven zo’n 15 minuten. Kijk goed want het kan per oven verschillen!

 

Tips:

Maak de pizza dus niet te zwaar

Zet de oven goed heet en bak de pizza kort

Kneed het deeg zo lang mogelijk

Laat het deeg goed lang rijzen tot in volume bijna verdubbeld

Kies niet teveel natte ingrediënten (denk aan ananas of tomaten) en hou het beperkt

Gebruik niet teveel saus

 

Het deeg uit de vriezer 2 uur laten ontdooien voordat je het uitrolt. Hierna verder recept volgen.

 

Eet smakelijk!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *