Dessert, Feestdagen, Gelegenheden, Moeilijk, Taart

Mokkaschuimtaart

Ingrediënten voor 2 taarten

Voor het schuim

250 gram hazelnoten (liefst blanke, dus zonder vel, maar je kan bij de lidl ook al gehakte hazelnoten kopen, dat scheelt weer moeite)

8 eiwitten

flinke snuf zout

400 gram kristalsuiker

200 gram poedersuiker

30 gram maizena

300 gram gesmolten witte chocolade

Voor de creme

60 ml hete espresso of hele sterke koffie

60 gram bruine basterdsuiker

6 tl oplosespresso (van die sticks)

1 recept banketbakkersroom

400 gram roomboter

60 gram poedersuiker

Voor de decoratie

Nougatine (ik had nog over van mijn eigen zelfgemaakte nougatine, maar je kunt ook kant en klaar kopen)

200 ml slagroom + 30 gram suiker

blokje pure chocolade (om te raspen)

 

Moeilijkheidsgraad

Moeilijk

Bereidingstijd

Schuim: half uur + 1,5 uur baktijd + nacht droogtijd. Rest van de taart: ongeveer 2 uur. 

 

Bereidingswijze

Doe de hazelnoten (of de gehakte hazelnoten) op een ovenplaat en rooster ze gedurende 8-10 minuten op 170 graden. Laat afkoelen. Hak de hazelnoten fijn (als dat nog niet gedaan is). 

Mix de eiwittten met het zout in een vetvrije kom. Voeg de kristalsuiker er telkens met kleine beetjes bij. Mix tot de eiwitten stijf zijn (soort marshmellow). Spatel nu de poedersuiker en maizena er nog door. En ten slotte de afgekoelde gehakte hazelnoten. Let op: je kunt het beste het schuim in 1 keer ‘bakken’ in de oven, in meerdere keren gaat helaas niet omdat het schuim wat je achterhoudt inzakt door het vet van de noten. 

Leg bakpapier op de ovenplaat (voor 2 taarten heb je echt meerdere platen nodig want je moet in totaal 8 plakken schuim bakken). Kijk goed of je genoeg ruimte hebt voor 2×4 plakken schuim (en voor 1 taart 1 x 4 plakken) van 20 cm diameter. Teken met een potlood duidelijke cirkels op het bakpapier van ong 20 cm diameter en draai het bakpapier dan om (niet lekker als er potlood aan het schuim komt). 

Doe het schuim in een spuitzak (of meerdere als het niet past) en spuit cirkels van 20 cm diameter. Mocht je net niet genoeg hebben, dan kun je met een spatel iets vlakker smeren. 

‘Bak’ het schuim gedurende 1,50 uur op 110 graden. Laat volledig afkoelen in de oven, lliefst een hele nacht. 

Deze stap tm hier kun je tot wel een week van te voren doen. Bewaar de schuimlagen (met lagen bakpapier ertussen) dan in een goed afgesloten blik oid. 

Maak nu de creme:

Maak hiervoor eerst de banketbakkersroom volgens dit recept. Laat afkoelen tot kamertemperatuur. 

Maak het mokkaextract: zet sterke koffie of espresso koffie. Roer de bruine suiker en oploskoffie door de nog warme koffie en roer goed door. Laat ook weer afkoelen tot kamertemperatuur. 

Doe de boter (op kamertemperatuur) met de poedersuiker in een kom en mix gedurende 20 minuten tot een half uur tot goed luchtig. 

Voeg nu (terwijl je rustig doorklopt) in stapjes voorzichtig de room toe todat alles is opgenomen. 

Voeg ten slotte het mokkaextract ook weer beetje bij beetje toe tot goed op smaak (proef zelf af en toe hoe sterk je lekker vindt). 

Let op: gaat de creme tijdens het toevoegen van de room of extract in de schift (er komen stukjes/klontjes in), dan kun je dit makkelijk verhelpen. Blijf rustig doormixen en houd ondertussen een warme fohn tegen de kom. Of zet de kom in een bad met warm water en mix rustig door. Wordt het mengsel hiernaar wel weer goed, maar te vloeibaar, zet het dan even in de koelkast tot het weer wat harder is geworden, en mix nog even goed door. Ik heb zelf op een gegeven moment buiten staan roeren in de kou omdat het daar goed koud was haha, maar toen had ik hem wel mooi binnen een paar minuten al hersteld!

Bouw nu de taart op: smeer de schuimlagen in met een kwastje met een beetje gesmolten chocolade. Dit zorgt ervoor dat het schuim lekker knapperig blijft. Houd je meer van wat taaier schuim of weet je al dat je hem binnen een dag op eet, dan is dit insmeren niet per se nodig. 

Leg een schuimlaag op een plateau, smeer wat van de creme erop, doe weer een schuimlaag erop, vervolgens weer creme, schuimlaag, creme, schuimlaag, en sluit af met een flinke dot creme. Smeer dit uit tot over de rand zodat je vervolgens de randen ook kunt bedekken met creme. Smeer strak af met een schraper. 

Decoreer de taart als volgt: doe de nougatine op de zijkant van de taart. Je unt vrij simpel de gehele taart met 1 hand oppakken, zodat je makkelijk met je andere hand de nougatine er tegenaan kunt drukken. Zet de taart weer voorzichtig neer op een evt ander (serveer)plateau. Klop de slagroom met suiker op en spuit toefjes bovenop de taart. Rasp wat van de pure chocolade bovenop de taart. 

Laat opstijven in de koelkast. Doe ong een half uur voor serveren uit de koelkast. 

Tip: evt kun je de taart ook in de vriezer bewaren. Laat de toeven slagroom dan nog even achterwege, want slagroom en de vriezer gaat niet zo goed samen. 😉 

Geniet ervan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *