Dessert, Makkelijk, Recepten, Taart

Aardbei-limoen cheesecakejes

Van de week droomde ik over tiramisu en kwarktaart. (Kan er niks aan doen, ik droom wel vaker recepten.) En gisteren dacht ik: waarom niet deze twee heerlijke zomerse desserts combineren in 1 recept, namelijk tiramisu- en kwarktaart, dan wordt het een cheesecake! Mjam! En dan ook maar gelijk een fris en zomers tintje geven: met aardbei en limoen. En oh my, wat zijn die taartjes lekker geworden zeg! Het is zeker niet te zoet, want daar hou ik helemaal niet van. Niet te gelatineachtig want dat voelt zo kunstmatig op de tong, maar ook niet te zacht zodat het als vla op je bordje valt; prima aan te snijden dus. De heerlijk romige mascarpone van de tiramisu samen met de licht zure kwark van een smaakt echt naar meer. Die romige zuivel met de chrunchy bodem van bastognekoekjes vind ik ook altijd een topcombi. En ten slotte de onwijs frisse smaken van aardbei en limoen maken het een ultiem zomers dessertaartje!

 

Wat heb je nodig voor 16 cheesecakejes

200 gram kandijkoekjes

100 gram boter

250 gram mascarpone

80 gram witte basterdsuiker

200 ml slagroom (koud)

400 gram (magere) kwark

500 gram aardbeien

5 gelatineblaadjes

2 limoenen

 

Bereidingstijd

Half uurtje + nacht opstijven

Moeilijkheidsgraad

Makkelijk

 

Hoe maak je het:

  1. Smelt de boter in een steelpannetje.

  2. Vermaal de koekjes en doe bij de boter. Meng goed door.

  3. Vet een vierkant bakblik in (andere vorm mag ook: springvorm oid) en bekleed met een stuk bakpapier.

  4. Doe het koekmengsel in het bakblik, verdeel en druk goed aan met een koude natte lepel. Zet in de koelkast.

  5. Laat de gelatineblaadjes in een kommetje met koud water weken.

  6. Was ondertussen de aardbeien. Houd 16 aardbeitjes apart. Haal de kroontjes van de aardbeien en doe de aardbeien in een pannetje. Zet het vuur aan en mix met een staafmixer tot een gladde puree. De puree moet goed warm zijn, maar niet koken. Zet het vuur uit.

  7. Knijp de blaadjes uit en doe bij de aardbeienpuree. Roer goed door totdat de gelatine helemaal is opgelost. Laat even afkoelen.                                                                                

  8. Mix ondertussen de mascarpone met de suiker goed maar kort door.

  9. Doe de slagroom erbij en mix een paar minuten mee totdat het wat dikker wordt.

  10. Doe de kwark erbij en mix nog even kort door.

  11. Als de aardbeienpuree iets is afgekoeld (ongeveer lichaamstemperatuur) kan het bij het zuivelmengsel. Mix terwijl je de puree erbij voegt. Nu is het een mooi lichtroze mengsel geworden.

  12. Doe de rasp (een beetje rasp overhouden) en het sap van 2 limoenen bij het mengsel en mix nog een laatste keer kort door.

  13. Even proeven of de smaken goed zijn 🙂

  14. Giet het mengsel nu in de bakvorm over de koekbodem.

  15. Doe weer in de koelkast en laat een hele nacht opstijven.

  16. De volgende dag garneer je de taart met de overgebleven aardbeien en limoenrasp.

Bewaren: in de koelkast

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.