Brood, Gezond, Recepten

Volkoren bolletjes met pompoenpitjes

Laatst was het brood op bij ons thuis en ik had geen zin om voor alleen brood naar de supermarkt te gaan. Ik had een ochtendje tijd en best zin om lekker brood te gaan bakken, dus besloot ik om gezonde volkoren bolletjes te maken. Ook had ik nog wat pompoenpitjes over van de pompoensoep van vorige week, dus die konden er mooi bovenop. Lekker!

 

Ingrediƫnten

350 ml lauwwarme melk

10 gram instant gist

1 el suiker

500 volkorenmeel

2 tl zout (ongeveer 10 gram)

35 gram zachte roomboter

1 ei

Evt beetje bloem

Handje pompoenpitjes of andere pitjes/zaadjes

 

Bereidingstijd

Ongeveer 2,5 uur

Moeilijkheidsgraad

Gemiddeld

 

Bereidingswijze

1. Verwarm de melk in een steelpannetje tot lauwwarm.
2. Doe hier de gist en suiker bij en roer even door. Laat staan.
3. Doe de meel en zout in een mengkom en meng door elkaar. Maak een kuiltje in het midden.
4. Giet nu het melkmengsel in het kuiltje.
5. Meng goed door elkaar. Ik deed het met de kitchenaid met deeghaken, maar als je die niet hebt kan het ook goed met de hand.
6. Voeg nu de zachte boter en het ei toe en meng weer goed door elkaar tot een geheel.

7. Haal de deegbal uit de mengkom en kneed verder met je handen op het aanrecht. Strooi hiervoor een beetje bloem op het aanrecht. Kneed ongeveer 15 minuten. Dit is echt van belang en maakt de broodjes straks lekker luchtig (glutenvorming). Mocht het deeg steeds wat te nat zijn, kan je een beetje bloem toevoegen en verder kneden. Op een gegeven moment voel je dat het deeg soepel en elastisch wordt. Als je er dan ook nog een dun vliesje van kan maken (als een soort kauwgom) en er bijna doorheen kunt kijken, is het helemaal goed!

8. Nu mag het geknede deeg 45 minuten rijzen. En wel op een warme vochtige plek met een doek erover. Ik heb het deeg hiervoor terug in de mengkom gedaan, vochtige theedoek erover, en in de oven gezet (die uitstaat!), met een bakje warm water eronder.
9. Na de 1e rijs is het de bedoeling dat je het deeg nogmaals doorkneed. Maak er vervolgens 12 gelijke bolletjes van. Leg ze alvast op de bakplaat waarop ze straks in de oven gaan. Doe de theedoek er weer overheen en laat ze voor de tweede keer rijzen voor drie kwartier.


10. Strooi de pompoenpitjes (of andere zaadjes die je leuk of lekker vindt) op de bolletjes voor ze in de oven gaan.
11. Leg een bak met water onderin de oven (is om de korst van de broodjes lekker knapperig te maken. Wil je liever zachte broodjes, doe dit dan niet) en bak de volkoren bolletjes in de oven (225 graden boven onder, 200 graden hetelucht) gedurende 15-20 minuten. Laat de bolletjes afkoelen op een rooster.

 

 

 

 

 

 

Bewaren

In de vriezer. Volgende dag(en) kun je ze eventueel opwarmen in de oven voor 5 minuutjes. Heerlijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.