Chocolade, Gezond, Koek, Makkelijk, Recepten

Mueslirepen

Na lange tijd ben ik er weer! Een veelbewogen zomer is achter de rug: we hebben een huis gekocht! Ook al zitten we nog midden in de verbouwing inclusief  bijbehorende troep, ik kon uiteraard niet wachten om mijn kitchenaid weer uit de verhuisdoos te halen en lekker te gaan bakken. Want hé, bakken is ten slotte ook ontspannend! Ik heb weer een aantal lekkere dingen gebakken de afgelopen tijd en nu dacht ik laat ik weer eens één van die lekkere dingen delen!

Ik had zin in een gezond maar vullend tussendoortje die ik mee zou kunnen nemen naar m’n werk bijvoorbeeld. Soms heb je zo’n trek-momentje om 11 uur of 4 uur waarin je echt even wat moet eten: deze mueslirepen zijn daar uitermate geschikt voor! De combinatie van havermout, noten en het lichtzoete van de kokos en chocola zorgt voor een stevige maar lekkere reep. En bijkomend voordeel: helemaal niet moeilijk om te maken! Hieronder staan de ingredienten, maar je kunt in principe gebruiken wat je maar in de kast hebt liggen aan granen en gedroogd fruit en noten.

 

Wat heb je nodig (voor zo’n 20 repen):

200 gram havermout

50 gram cornflakes

100 gram gedroogde cranberry’s

100-200 gram noten, liefst ongebrand en ongezouten

6-8 eetlepels honing

100 gram pure chocolade, liefst 70-80%

 

 

Bereidingstijd

10-15 minuten + 30 minuten oventijd

 

Moeilijkheidsgraad

Makkelijk

 

 

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven vast voor op 175 graden (of 160 hetelucht bij een combimagnetron).

  2. Doe de granen (havermout, cornflakes), gedroogd fruit (cranberry’s) en noten bij elkaar in een ruime kom. Meng even goed door elkaar.

  3. Vet nu vast een plaat of ovenschaal in en leg er bakpapier op. Dit voorkomt dat je repen straks aan de plaat of schaal vastgeplakt zitten en je ze er niet meer uit krijgt (trust me, i know).

  4. Verwarm nu de honing in een steelpannetje tot net niet aan de kook.

  5. Giet de honing over het granen-noten-mengsel en roer snel en heel goed door elkaar met een vork.

  6. Verdeel nu het mengsel over de plaat of schaal en druk goed aan met een lepel of met je handen: let wel op dat het mengsel nog wat heet kan zijn door de warme honing! Belangrijk is in ieder geval dat je het geheel zo plat en samengeperst mogelijk maakt, omdat je natuurlijk niet wilt dat de repen uit elkaar vallen; je moet ze immers fijn mee kunnen nemen. Wat kan helpen om het geheel goed plat te maken is een velletje vershoudfolie eroverheen leggen en daar met je handen goed op drukken: zo plakken je handen niet zo aan het mengsel.

  7. Bak het geheel nu in de voorverwarmde oven voor zo’n 30 minuten. Controleer wel goed na een tijdje of het niet te hard gaat, het verschilt namelijk heel erg per oven. Als de boel te donker lijkt te worden zet je de oventemperatuur wat lager.

  8. Laat de muesli helemaal afkoelen, dat kan wel een halve dag duren. Je kunt nu uiteraard wel gerust wat anders gaan doen.

  9. Smelt nu de chocolade au bain marie (in een kom boven een pannetje heet water) en giet over de muesli. Eventueel kun je het goed verdelen met een lepel.

  10. Laat weer goed afkoelen zodat de chocolade stolt.

  11. Haal het geheel uit de schaal of van de plaat met behulp van het bakpapier (als je die eruit trekt, trek je zo het geheel makkelijk mee).

  12. Snijd de plak in repen (hoe groot je ze maar wilt hebben) met een groot mes.

Bewaren

Ongeveer 2 weken in een goed afgesloten trommel of blik. Je kunt ze zelfs invriezen als je dat wilt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.