Dessert, Recepten

Monchoutaartijs

Het is een tijdje geleden dat ik een recept deelde, dus heb ik dit keer een extra lekker recept voor jullie! Ook al is de herfst begonnen, iedereen lust zo af en toe wel een lekker bakje ijs (als toetje of ’s avonds op de bank). Iets anders wat vaak populair gebak is op verjaardagen enzo, is monchoutaart. Ik had laatst zin om mijn ijsmaker weer eens te gebruiken en dacht bij het kiezen van de smaak: waarom dit niet eens combineren? En ik kan je zeggen: hij is erg goed gelukt! 

Ik maak roomijs altijd vanuit een basiscustard, welke bestaat uit melk, slagroom, eidooiers en suiker. Als dit eenmaal gemaakt is, kun je eindeloos varieren met smaakjes. 

Je krijgt het lekkerste ijs met een ijsmachine. Deze draait het custardmengsel tot ijs (softijsdikte) waarna je het in de vriezer nog vaster laat worden. Door dit continu draaien krijg je geen ijskristallen in je ijs waardoor het ijs supersmooth en romig wordt! Iets wat je vaak bij het maken van ijs zonder machine alleen kunt bereiken door extreem veel vet te moeten toevoegen zoals gecondenseerde melk en slagroom. Als je dit ijs nou wilt maken maar je hebt geen ijsmachine, kun je het volgende doen: klop het mengsel even een paar minuten in een ijskoude kom in een bad met koudwater en ijsblokjes voordat je het in de vriezer doet. Eenmaal in de vriezer dan elk half uur (elk kwartier is nog beter) het ijsmengsel doorroeren. Het eindresultaat komt dan het dichtst in de buurt van die met een ijsmachine. 

Ingrediënten

Voor de basiscustard

1 tl vanille essence

260 ml melk

200 ml slagroom

2,5 eidooiers

160 gram suiker (gewoon kristalsuiker)

Voor de monchoutaartsmaak

200 gram monchou

ongeveer 150 gram bastognekoekjes, naar smaak

ongeveer 150 gram kersen (vers is het lekkerst, maar uit blik of pot kan ook, dan goed afgieten)

 

Moeilijkheidsgraad

Gemiddeld

Bereidingstijd

15 min voor de custard + nacht opstijven + 30 minuten ijsmaken + 2 uur vriestijd

Bereidingswijze

Maak de basiscustard. Doe de eidooiers en de suiker in een kom samen met een klein scheutje van de melk. Klop dit even goed door tot het mengsel iets lichter van kleur is geworden. 

Verwarm de rest van de melk en de slagroom in een pannetje tot aan de kook. Doe de vanille erbij. (als je verse vanille gebruikt kun je dat aan het begin er al bij doen en meeverwarmen)

Schenk al roerend het hete melkmengsel op het eimengsel en doe het gehele mengsel direct weer terug in het pannetje. Laat op laag vuur garen tot het ietsjes is ingedikt. Dit kun je testen door wat op een lepel te doen, loopt het eraf en kun je een streep met je vinger op de lepel trekken, dan is ie goed. Let op! Het mengsel mag maximaal 80 graden worden en dus niet koken. Doe je dat wel dan krijg je roerei stukjes en dat wil je niet. Mocht dit onverhoopt toch gebeuren dan kun je altijd het mengsel nog even zeven zodat in ieder geval de stukjes eruit zijn. 

Doe de monchou bij de custard en meng goed door. Mochten er nog wat stukjes monchou blijven zien die niet goed willen mengen dan kun je evt een staafmixer erdoor halen zodat het mengsel goed smooth wordt. 

Laat het mengsel goed afkoelen in de koelkast. Ik heb een paar uurtjes in de koelkast gedaan voordat ik begon met ijsmaken, maar een nacht schijnt het allerbeste te zijn, zodat het mengsel goed kan indikken en opstijven en de smaken nog intenser zijn. 

Als het mengsel is opgesteven zet je de ijsmaker aan (ik heb er 1 van kitchenaid, die kom moet 15 uur van tevoren in de vriezer). Giet het mengsel in de ijsmaker en laat zo’n 20-30 minuten draaien. Het mengsel kan 1,5 keer zn volume worden. 

Hak ondertussen de bastognekoekjes grof of breek met je handen en giet de kersen af (als je geen verse hebt). 

Meng de koekstukjes en kersen de laatste paar minuten door het ijsmengsel (niet te lang, want anders mengt alles teveel met elkaar. ik vind het zelf het lekkerst als je net als in de taartvariant ook gedeelten met alleen monchou proeft.). 

Doe het ijs snel in een bak en in de vriezer. 

Laat in de vriezer minimaal 2 uur harder worden. 

Bij serveren, even 5 minuten wat zachter laten worden, dat is het lekkerst. Liefst binnen een week opeten, dan issie het lekkerst. Maar dat was bij ons geen probleem!

Veel plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *