Cake, Dessert, Klein gebak, Recepten, Taart

Mini blueberry cheesecakes

Voor de verjaardag van mijn man heb ik onder andere deze mini blueberry cheesecakes gemaakt. Samen met mini appeltaartjes (recept volgt) heb ik ze op een grote schaal gezet en kon men er eentje kiezen en pakken.

Het handige van deze taartjes is dat het kleine taartjes zijn. Geen gedoe dus met aansnijden van een taart, vele schoteltjes en een grote vieze afwas. (Ja, op de foto zie je wel schoteltjes want ik vond t zo leuk om mijn blond amsterdam bordjes te gebruiken.)

Deze cheesecakes zijn romig, maar ook fris (heerlijk bij dit lenteweer) en heel lekker in combinatie met de smaak van de bastognebodem. We hebben na de party’s nog nagenoten van deze gebakjes als dessert, want daar zijn ze ook uiterst geschikt voor!

 

Oja, nog een aantal tips om cheesecake extra mooi en lekker te bakken:

  • Klop de roomkaas niet te luchtig, anders krijg je eerder kans op scheuren na het bakken.

  • Eieren zorgen onder andere voor een zachte structuur (vandaar een extra eidooier in het recept).

  • Een beetje maizena zorgt voor de compactheid van de cheesecake.

  • Doe nooit de deur open van de oven tijdens het bakken!

  • Laat de cheesecake na het bakken het liefst in de oven afkoelen en daarna het liefst een hele nacht in de koelkast.

  • Stoom in de oven geeft de cheesecake een mooie egale bovenkant.

 

Oke, lets go!

 

Ingredienten

Voor de bodem

150 gram bastognekoekjes

75 gram boter

Voor de cheesecake

75 gram boter

400 gram roomkaas

120 gram kristalsuiker

Zakje vanillesuiker

2 eieren + 1 eidooier

50 ml slagroom (ongeklopt)

½ el maizena

Handvol blauwe bessen (ik heb extra kleintjes gebruikt van de lidl) + garnering

 

 

Bereidingstijd

Ongeveer een uur + minimaal een dag ‘opstijftijd’

Moeilijkheidsgraad

Gemiddeld

 

Bereidingswijze

  1. Maal de koekjes fijn.

  2. Smelt de boter.

  3. Doe de koekjes bij de boter en meng goed.

  4. Doe papieren muffinvormpjes in een muffintray (andere vormpjes kan je uiteraard ook gebruiken) en verdeel het roomkaasmengsel over de vormpjes. Ik had zelf iets te grote papiertjes voor in de tray waardoor het er niet heel mooi uitzag, kijk dus wel even hoe groot je papiertjes zijn. Je kunt er ook voor kiezen om het zonder de papiertjes te doen; vet dan wel de tray goed in. De papieren vormpjes maken het eindresultaat denk ik wel leuker met de streepjes aan de zijkant, maar zonder wordt het misschien iets strakker (dat laatste zou ik dan nog eens moeten uitproberen).

  5. Verdeel het koekmengsel over de vormpjes, druk aan en zet in de koelkast.   

  6. Doe ondertussen de roomkaas en suikers in een kom en mix tot er geen suikerkristallen meer te voelen zijn (even voelen tussen twee vingers).

  7. Doe de eieren en eidooier er 1 voor 1 bij en mix kort door.

  8. Doe nu de slagroom erbij en klop even kort mee.

  9. Als laatste de maizena en meng nog even kort.                    

  10. Doe de blauwe bessen door het roomkaasmengsel en meng met een spatel heel kort (!) door elkaar. De bedoeling is dat je paarse strepen ziet (gemarmerd) en niet dat het hele mengsel paars wordt.

  11. Verdeel het mengsel over de koekbodems.

  12. Verdeel nog wat blauwe besjes als garnering bovenop de cheesecakes.

  13. Bak de mini cheesecakes voor ongeveer 30 minuten op 140 graden (of 120 graden hetelucht). Het mooiste resultaat krijg je als je een schaaltje met water onderin de oven zet: de stoom tijdens het bakken geeft de cheesecakjes een mooie egale bovenkant en voorkomt dat er scheurtjes in komen.

  14. Laat de mini cheesecakes goed afkoelen tot kamertemperatuur en zet dan minstens een dag in de koelkast. Ik heb zelf gemerkt dat de cheesecakes steeds lekkerder werden naarmate ze langer in de koelkast stonden. Na een dag kun je ze dus prima eten, maar als je het uithoudt om nog een dagje te wachten zijn ze nog vaster van structuur geworden en echt super lekker! Maak je ze voor een feestje? Maak ze dan gerust twee dagen van tevoren, scheelt ook weer bakstress 😉

  15. Haal de cheesecakes uit de tray en haal de papiertjes er voorzichtig af.

  16. Serveren maar!

 

Bewaren

Na 1 dag in de koelkast te serveren, na 2 a 3 dagen in de koelkast zijn ze het lekkerst, 4 dagen in de koelkast kan ook nog en is ook heerlijk. Daarna in de vriezer bewaren tot een paar weken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.