Deze keer een soort basisrecept om sinaasappelsnippers te maken. Ik zocht laatst voor het recept van de friese oranjekoek sinaasappelsnippers, maar kon deze niet in de supermarkt vinden. Je kunt ze wel op de markt kopen of in een delicatessezaak, maar op dat moment kon ik er via die manieren niet zo snel aan komen. Toen dacht ik: nou, dat moet toch ook zelf te maken zijn. En na wat surfwerk vond ik diverse manieren om zelf gekonfijte sinaasappelsnippers te maken. Wat dat zijn ze: gekonfijt. Dit houdt niets anders in dan het conserveren van fruit in suiker. Het is een bepaalde manier van bewerken waardoor iets langer houdbaar blijft. En voor in dit geval sinaasappelsnippers is dat wel handig, want dan kan je het beste een grote hoeveelheid maken en dan blijft het erg lang goed! Niet alleen geschikt om de volgende keer in de oranjekoek te verwerken, maar ook lekker door allerlei andere koekrecepten, door de yoghurt of andere desserts, of om zo te snoepen!
Wat trouwens ook heel leuk is, is dat je er nog een heerlijk sinaasappel-siroopje aan overhoudt. Ook dit kun je goed afgesloten prima lang bewaren. Zo’n siroopje is heerlijk over verschillende desserts of door andere zoete gerechten waarin je sinaasappelsmaak wilt verwerken.
Het is niet moeilijk om te maken, maar kost wel even wat tijd. Dus trek er gerust een middagje voor uit en ga op je dooie gemak met die sinaasappels bezig. Zo houd je in ieder geval wel een flinke pot met gekonfijte sinaasappelsnippers over!
Wat heb je nodig voor ongeveer 250 gram gekonfijte sinaasappelsnippers:
4 sinaasappels
een pan en genoeg water om mee te koken
400 gram suiker + een beetje om aan het eind doorheen te rollen
250 ml water
Bereidingswijze
-
Snijd de sinaasappels in kwarten.
-
Snijd de schil zoveel mogelijk dicht tegen de rand eraf. Zorg dat je zoveel mogelijk van het witte wegsnijdt, want dat is bitter.
-
Gooi de binnenkanten van de sinaasappels niet weg maar houd even apart voor later.
-
Snijd nu de schillen in reepjes en vervolgens in kleine blokjes.
-
Kook de snippers 3 keer 10 minuten in een pan met water (giet tussendoor het water af en ververs het met schoon water).
-
Houd na de laatste keer de snippers apart in een kom en maak de siroop.
-
Doe daarvoor de suiker, water en het sap van de binnenkanten van de sinaasappels in de pan en breng aan de kook.
-
Laat even een minuut koken en doe dan de snippers er weer bij.
-
Kook de snippers voor ongeveer 30 minuten in de siroop.
-
Zet het vuur uit en laat even afkoelen in de pan.
-
Giet de snippers af boven een zeef of vergiet en vang het vocht van de siroop op (gooi het zeker niet weg!).
-
Spreid de snippers uit op een bakplaat met bakpapier en laat ze 24 uur uitharden.
-
Doe de siroop in een flesje en sluit goed af.
-
Als de snippers uitgehard zijn, rol ze dan door de suiker en bewaar ze in een afgesloten potje.
Toepassen:
In deze friese oranjekoek, in allerlei andere koeken en zoete gerechten (wat dacht je van sinaasappelcupcakes), maar ook in desserts of brood (bijvoorbeeld een feeststol).
[…] 80 g sinaasappelsnippers […]