Brood, Feestdagen, Recepten

Feeststol

Bijna kerst! Hebben jullie er ook zo’n zin in? Deze feeststol maak ik elk jaar met kerst en pasen. De stol is heerlijk voor bij het kerstontbijt/brunch/lunch. Zelfgemaakt brood doet het altijd goed! Het lijkt heel wat om brood zelf te maken, maar als je de belangrijkste geheimen kent is het echt niet moeilijk! Het belangrijkste om te weten is dat kneden echt nodig is en minstens 10 minuten echt zorgt voor een soepel deeg en daarmee zacht brood. (Alle broodgeheimen komen binnenkort in ‘tips en weetjes’.) Voor deze kerststol heb ik me laten inspireren door Rudolph van Veen en Pauline van uitpaulineskeuken.nl. Ik heb de hoeveelheid boter en gist aangepast: ik heb een beetje een middenweg gevonden; en ik heb de hoeveelheid en samenstelling van de vulling aangepast: ik heb eigenlijk alleen krenten en rozijnen (en spijs) gebruikt, dus geen gedroogd fruit oid. Daar hou ik niet zo van. Maar vind je dat wel erg lekker, schroom dan niet en doe het er lekker bij. Dan zou ik alleen wel wat minder rozijnen of krenten doen dan wat ik beschrijf, anders is de verhouding brood met vulling anders.

 

Wat heb je nodig voor 1 grote stol:

Voor het brood

500 gr bloem
50 gr suiker
1 tl koekkruiden
1,5 zakje gedroogd gist (is 10,5 gram)
flinke snuf zout
200 ml lauwe melk
100 ml lauw water
100 gr zachte roomboter in blokjes
Poedersuiker om te bestrooien

Voor de vulling

120 gr rozijnen, geweld
80 gr krenten, geweld
250 gr spijs (kant en klaar of zelfgemaakt van 125 gram amandelen, 125 gram suiker en een eiwit) (eventueel appel in kleine stukjes)

 

Bereidingstijd

Ongeveer 3,5 uur (vooral rijs- en oventijd)

Moeilijkheidsgraad

Gemiddeld

 

Zo maak je de feeststol:

  1. Doe de bloem, suiker, koekkruiden en gist in een kom en meng door elkaar (met een vork ofzo).

  2. Doe nu het zout erbij en het vocht (de melk en het water. Meng goed door elkaar met je handen tot het een egale bol is.

  3. Doe nu pas het boter erbij en kneed net zo lang tot het een soepel deeg wordt. Dit kan wel 10 minuten duren. Probeer dit echt aan te houden, want daar wordt het brood echte lekkerder van.

  4. Doe wat bloem in een kom en leg daar het deeg in. Dek af met een natte theedoek en laat rijzen voor 60 minuten (1e rijzing).

  5. Wel de rozijnen en krenten.

  6. Na een uur: Kneed het lucht uit het deeg en doe de vulling erdoor en kneed het geheel weer goed door.

7. Maak een rechte platte lap en doe de rol spijs (zie verpakking of maak zelf) erop in het midden. Sla de ene kant om de rol heen en de andere kant daaroverheen zodat de spijs goed bedekt is.

8. Leg het brood nu op een bakplaat en bedek weer met de natte theedoek. Laat nu 2e keer rijzen voor 60 minuten (2e rijzing).

9. Verwarm de oven voor op 180 graden (conventioneel) of 170 graden (hetelucht) en bak het brood eerst 30 minuten. Verlaag dan de oven naar 160 graden (conventioneel) of 150 graden (hetelucht) en bak nog eens 15 minuten.

10. Laat de stol afkoelen op een rooster (onderkant moet ook vrij zijn, anders wordt dat zo plakkerig). Bestrooi met poedersuiker en geniet!

Eet smakelijk!

Bewaren

Tip: In een luchtdichte broodbak of trommel is de stol ongeveer 2-3 dagen te bewaren. Op de eerste dag is ‘ie het lekkerst, daarna wordt ‘ie iets droger dus dan wat extra roomboter erop smeren 😉

1 thought on “Feeststol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *