Feestdagen, Klein gebak, Koek, Recepten

Friese oranjekoek

Vind je die friese oranjekoek uit de winkel ook altijd zo lekker? Die kenmerkende anijsachtige smaak van de koek samen met de amandelspijs en de zoete topping, mmmm! Nu het koningsdag is vandaag kun je deze koek vast ook wel in de winkel kopen, maar hé: deze wil je gewoon zelf maken! Bovendien is zo’n koek het hele jaar door wel lekker om te snoepen! Daarom besloot ik deze oranjekoek gewoon zelf te maken en het recept met jullie te delen!

Weet jij trouwens waarom het oranjekoek heet? (het glazuur is immers roze). Dat komt omdat er sinaasappel snippers in het koekdeeg zitten.

En die witte crème: is het nou slagroom of botercrème? Er zijn recepten die van slagroom uitgaan maar ook recepten die zweren bij botercrème. Ik weet in ieder geval dat ik het vroeger niet goed kon thuisbrengen wat het nou eigenlijk was maar wel het lekkerste vond van de koek! Ik denk dat de witte crème geen van beiden precies is, maar wel het dichtst bij de botercrème variant in de buurt komt, dus vandaar dat ik van deze versie ben uitgegaan.

 

Ingrediënten

Deeg

30 g boter

200 g lichte basterdsuiker

1  ei

350 g zelfrijzend bakmeel

2 tl anijszaad

nootmuskaat

80 g sinaasappelsnippers

100 ml water

Amandelspijs

150 gram amandelen

150 gram suiker

beetje eiwit

(of je koopt kant en klaar amandelspijs)

Topping

100 gram poedersuiker

roze kleurstof

evt beetje water

150 gram zachte roomboter

100 gram fijne suiker of poedersuiker

evt wat sprinkels of sinaasasppelsnippers die je over hebt

 

 

Bereidingstijd

Ongeveer 1,5 uur

Moeilijkheidsgraad

Gemiddeld

 

 

Bereidingswijze

  1. Begin met de amandelspijs als je die zelf moet maken: meng de amandelen met de suiker en het eiwit in een keukenmachine. Zet even opzij: laat opstijven in de koelkast.

  2. Meng nu de suiker met de boter en het ei tot een geheel.

  3. Doe het meel erbij en meng nog eens goed door elkaar.

  4. Doe vervolgens de sinaasappel, anijs en water erbij en meng tot een geheel.

  5. Laat het deeg even rusten in de koelkast. Doe dit wel echt, anders is het straks niet uit te rollen, omdat het deeg vrij zacht is van zichzelf.

  6. Vet een vierkante bakvorm in en leg bakpapier op de bodem.

  7. Verdeel het deeg in tweeën en rol de stukken uit tot 2 plakken.

  8. Leg 1 plak op de bodem, verdeel de spijs erover (ook uitrollen tot een plak) en leg de andere plak erop. Goed bloemen tussendoor kan helpen om het plakken tegen te gaan.

  9. Bak de koek in de oven op 160 graden boven onder warmte of 140 graden hetelucht voor een half uur.

  10. Laat goed afkoelen.

  11. Maak ondertussen het glazuur en de crème:

  12. Meng voor het glazuur de poedersuiker met de kleurstof door elkaar, kijk even hoe roze je het wilt. Als het glazuur nog te droog is, kan je er eventueel nog een paar druppels water bij doen. Maar maak het zeker niet te dun! Als het glazuur namelijk te vloeibaar wordt, druipt het van de koek af en wordt het niet mooi. De dikte moet net smeerbaar zijn als een soort pasta.

  13. Smeer het glazuur gelijkmatig over de afgekoelde koek.

  14. Mix voor de crème de boter met de suiker gedurende 10 minuten. De crème wordt dan steeds witter.

  15. Spuit de creme met een spuitzak in een patroon of toefjes op de koek.

  16. Besprenkel ten slotte de koek met vrolijke sprinkels of wat je over hebt van de sinaasappelsnippers.

 

 

 

Geniet ervan!

1 thought on “Friese oranjekoek

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.