Hallo allemaal! Hier een extra recept voor jullie (als kerstcadeautje): een luxere variant op de feeststol: de cakestol. Eigenlijk gewoon een cake qua ingredienten, maar iets minder suiker, omdat de spijs ook al veel suiker bevat. En natuurlijk rozijnen erin, net als in de feeststol, maar geen krenten want die zijn minder geschikt voor cakebeslag. Deze cakestol is geinspireerd op het recept van Pauline, maar ik heb geen amandel, citroen of gedroogd fruit gebruikt omdat ik het simpel wilde houden. Wat ik zelf altijd doe, is deze cakestol tegelijkertijd met de feeststol maken. Als je dan 350 gram spijs maakt of koopt, dan kan je dit mooi verdelen tussen het brood en de cake. Veel plezier met maken!
Ingredienten
200 gr roomboter op kamertemperatuur
150 gr suiker
4 eieren
200 gr zelfrijzend bakmeel
125 gr amandelspijs
80 gr rozijnen geweld in warm water
1 tl koekkruiden
Snuf zout
Bereidingstijd
Ongeveer anderhalf uur
Moeilijkheidsgraad
Gemiddeld
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht) of 175 graden (conventioneel). Klop met een mixer de boter en de suiker luchtig en romig. Mix nu één voor één de eieren er doorheen. Het lijkt alsof het beslag gaat schiften, maar dit komt helemaal goed. Spatel (niet mixen) het zelfrijzend bakmeel, een snuf zout en de koekkruiden er voorzichtig doorheen.Spatel de rozijnen door het beslag.
Bekleed een cakevorm met bakpapier (of vet hem in met een bakspray). Giet de helft van het beslag in de vorm.Maak nu een lange rol van de spijs, leg deze in het midden van het cakebeslag en giet de rest van het cakebeslag op het spijs.Eventueel kan je de cake met amandelschaafsel bestrooien.
Bak de kerstcake in 50 – 60 minuten af in de oven.De cake is gaar als een satéprikker er schoon en droog uitkomt.Laat de cake afkoelen op een rooster. Beetje poedersuiker erop.
Succes met maken en geniet ervan!
Gemaakt en het was heerlijk.
Zeker vaker maken.
Wat goed om te horen Mieke!
Ik heb deze cakestol vanmiddag gemaakt. Smullen hoor! Bedankt voor het recept!
Wat leuk om te horen, Amanda!