Feestdagen, Koek, Recepten

Gingerbread cookies

Ken je die kerstkoekjes uit die amerikaanse kerstfilms? Samen koekjes versieren, een kop warme choco erbij… gezelligheid alom! Ik was wel erg benieuwd hoe die kerstkoekjes eigenlijk smaken en had ook wel veel zin om lekker knus koekjes te bakken en decoreren zo vlak voor de kerstdagen. En ik had een hele leuke ring gekocht met allerlei vormpjes eraan, waaronder kerstboompje, ster en mannetje!

In amerika noemen ze deze kerstkoekjes gingerbread cookies of gingerbread men (in nederland ook wel peperkoekmannetjes), dus sowieso gember! Ik was erg benieuwd of ik dit wel lekker zou vinden in koekjes, zeker met de pannenkoekenstroop die er ook in gaat. Het ruikt in eerste instantie een beetje apart vind ik als je het deeg maakt. Maar zodra de koekjes de oven in gaan en het hele huis naar deze warme winterse koekjes ruikt ben je overstag, geloof me! De koekjes hebben qua smaak wel iets weg van ontbijtkoek vind ik, maar erg lekker. En met het glazuur zien ze er zo merry-vrolijk uit!

 

Wat heb je nodig

voor zo’n 40 koekjes

90 gram boter

80 gram donkerbruine basterdsuiker

90 gram suikerstroop

1/2 ei

vanille

250 gram bloem

1/4 tl bakpoeder

1/2 eetlepel gemberpoeder

1/2 eetlepel kaneel

snuf zout

voor het glazuur

100 gram poedersuiker + water

50 gram poedersuiker + water + 3 druppels rode kleurvloeistof

30 gram poedersuiker + water + 3 druppels groene kleurvloeistof

 

 

Bereidingtijd

Ongeveer 2,5 uur

Moeilijkheidsgraad

Gemiddeld

 

Hoe maak je de koekjes:

  1. Doe de boter en suiker in een kom en mix door elkaar.

  2. Voeg nu de stroop, ei en vanille toe en mix nog eens goed door.

  3. Doe nu de rest van de ingredienten (de droge ingredienten) erbij, liefst even zeven.

  4. Mix nog even kort door tot een massa. Het hoort dat het er nog een beetje plakkerig uitziet.

  5. Laat nu even goed koelen in de koelkast (minstens 2 uur). Als je de koekjes er namelijk straks koud in de oven in doet, dan lopen ze niet zo uit (dat zou zonde zijn met die leuke vormpjes).

  6. Nu kan je het deeg uitrollen (wel goed bloemen, anders plakt het zo aan je aanrecht) en er vormpjes uitsteken. Leef je lekker uit!

  7. Leg ze op een bakplaat en bak de koekjes in ongeveer 15 minuten af (160 graden hetelucht, 180 graden boven-onderwarmte). Kijk zelf ook even goed hoe de koekjes ruiken en eruit zien, want het verschilt per oven en kan gauw van ‘nog zacht’ naar ‘aangebrand’ gaan; en dat laatste wil je sowieso niet. Ik heb zelf sinds kort een nieuwe oven, dus voor mij erg uitproberen. Wat ik zelf wel fijn vind, is om dan na bijvoorbeeld 10 minuten er even een koekje uit te halen, kort af te laten koelen (want dan worden ze nog iets harder) en even te proeven. Dan weet je zeker of de rest nog langer moet en hoelang je volgende batch moet.

  8. Laat de koekjes afkoelen op een rooster.

Voor het glazuur meng je de eerste ingredienten voor witte glazuur, de tweede voor rode en de derde voor groene glazuur. Vul een spuitzakje met de glazuur of maak een cornetje van bakpapier (soort patatzakje). Leef je lekker uit en versier de koekjes naar eigen inzicht!

 

Bewaren

De koekjes zijn ongeveer 4-5 dagen te bewaren in een afgesloten trommel. De ingredienten voor het koekjesdeeg kan je ook verdubbelen en het deeg is dan ongeveer een half jaar te bewaren in de vriezer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *