Algemeen, Meten en maten, Tips en weetjes

Amerikaanse inhouds- en gewichtsmaten

Ik wil nog wel eens een Amerikaans of Brits recept maken: chocolate chip cookies, donuts of een heerlijke cheesecake van Nigella Lawson… In de meeste Amerikaanse recepten wordt er geen gebruik gemaakt van milliliters en grammen  voor hoeveelheden, maar cups en spoons en dergelijke. Deze hebben een vaste inhoud wat in milliliters hetzelfde is, maar in grammen kan verschillen per ingrediënt (een kopje bloem weegt immers een stuk minder dan een kopje suiker).

Veel mensen hebben geen cups en spoons. Je kunt ze wel gewoon aanschaffen in diverse winkels, maar omdat ik er zelf vaak naar gezocht heb op het internet leek het mij handig om hier een overzicht neer te zetten met de vertaling van Amerikaanse maten naar naar Nederlandse milliliters en grammen. Er zijn een boel omrekensystemen te vinden op het internet waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet, maar met dit schema heb ik geprobeerd de belangrijkste maten bij elkaar te zetten en zoveel mogelijk in 1 overzicht. Ik maak er zelf regelmatig gebruik van dus ik hoop dat het jou ook uitkomst biedt bij het maken van een buitenlands recept!

 

Hieronder nog even een paar gebruiks- leestips:

  • In de kolom gewichtsmaten in grammen heb ik soms ook vloeibare ingredienten gezet. Er zijn namelijk recepten die vragen om bijvoorbeeld honing in grammen, maar ook recepten die de honing vragen in milliliters. Meestal wordt aangehouden om vloeibare ingredienten af te meten in milliliters (in een maatbeker) en droge vaste ingredienten in grammen (op de weegschaal).

  • De hoeveelheden in milliliters en grammen zijn indicaties! De ene eetlepel is een stuk groter dan de ander, de ene persoon drukt de poedersuiker flink aan bij het afmeten en de ander weer niet, en dan zijn er ook nog verschillen tussen Amerikaanse, Engelse en Australische maten. De verschillen zijn niet heel groot, vandaar dat ik ze niet allemaal heb opgenomen in de tabel (de maten zijn Amerikaanse maten). Maar gebruik in ieder geval naast deze tabel ook je gezond verstand en je zintuigen: is deze hoeveelheid wel logisch in dit recept, smaakt het goed, ziet het er goed uit, ruikt het goed, enz. En staat er een ingredient niet tussen? Pak dan het ingredient die er qua dichtheid het meest op lijkt.

  • Staat er in een recept bij een ingredient ‘packed’ dan is het de bedoeling dat je het ingredient aanstampt. Een cup met aangestampte poedersuiker zal namelijk veel meer wegen dan een cup met poedersuiker dat er losjes in zit.

  • Vind je die verschillen in gewicht lastig? Vul dan een maatbeker met jouw ingredient tot aan het streepje (bijv 240 ml voor 1 cup) en weeg dat af op een weegschaal.

 

Maateenheid Inhoud (in milliliter) Gewicht (in gram)
1 teaspoon (ts) (theelepel) 5 2 cacaopoeder of poedersuiker
3 zout
4 kristalsuiker
4 gist
6 bakpoeder of baking soda
1 tablespoon (tbsp) (eetlepel) 15 6 cacaopoeder of poedersuiker
8 bloem/meel
12 kristalsuiker
12 gist
14 olie
18 bakpoeder/baking soda
21 honing
1 cup 240 100 poedersuiker
100 cacaopoeder
130 bloem/meel
150 gehakte noten
180 basterdsuiker
200 kristalsuiker
225 olie
240 boter
240 ongeklopte slagroom
245 melk
260 yoghurt
340 honing
280 nutella
1 ounce (oz) – gebruikt als gewichtsmaat voor droge ingredienten 12 poedersuiker
18 bloem/meel
24 suiker
30 boter
1 fluid ounce (fl oz) – gebruikt als inhoudsmaat voor vloeibare ingredienten 30 28 olie
30 melk
42 honing
1 pint (pt) 473
1 pond (lb) 450
1 quart 946  
1 gallon 3785  

 

Wordt het allemaal een beetje teveel? Hier nog even een korter overzicht:

     
1 theelepel ongeveer 5 milliliter  
1 eetlepel ongeveer 15 milliliter 3 theelepels
1 ounce ongeveer 30 milliliter 2 eetlepels
1 cup ong een kwart liter 8 ounces, 16 eetlepels
1 pint ongeveer een halve liter 2 cups
1 quart ongeveer een liter 4 cups
1 gallon ongeveer 4 liter 16 cups

 

Lengetematen (voor bakvormen en dergelijke):

     
1 inch 2,45 cm  
1 stick 5,08 cm  
1 foot 30,48 cm  

1 thought on “Amerikaanse inhouds- en gewichtsmaten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *