De laatste tijd ben ik erg in de cakefase: ik bak wat cakes af. Zo afgelopen weekend weer. Maarja, om nou weer zo’n suiker-boter-massa te maken leek me niet zo goed voor de buik enzo… Ik besloot een gezondere variant te bedenken die ook nog eens lekker is. En een extra fijne bijkomstigheid met dit herfstige koude weer is dat er gember en peer in zit! O, ik houd zo van die ‘warme’ smaken in dit seizoen, dat maakt dat ik nog meer wil bakken! En dan lekker op de bank onder een kleedje met een kop hete thee en een dikke plak kruidige cake… mmm…
De yoghurt maakt de cake lekker zacht en smeuiig (waar anders de boter of olie voor zorgt), de bakpoeder maakt hem luchtig, de peer (en honing) maakt hem lichtzoet en de gember lekker kruidig! Zo zitten toch alle eigenschappen van een cake erin!
Oja, en ook niet geheel onbelangrijk: hij is echt makkelijk om te maken. Een paar tellen en hij staat al in de oven om je hele huis lekker geurig te maken.
Ingrediënten
3 eieren
200 gram yoghurt
3 el honing
120 gram speltmeel (maar gewone meel/bloem kan ook)
80 gram amandelmeel (mocht je dit niet in huis hebben of niet willen gebruiken dan kun je dit ook vervangen door (spelt)meel)
1,5 tl bakpoeder
2 tl gemberpoeder
1 tl kaneel
4 peren (hard of zacht maakt niet uit)
Moeilijkheidsgraad
Makkelijk
Bereidingstijd
10 minuten + 50 minuten oventijd
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil en snijd de peren alvast waarbij je twee peren in kleinere stukjes snijdt en 2 peren in 4 kwarten. Mix nu de eieren een paar minuten tot een beetje een luchtig geheel. Doe de yoghurt en honing erbij en meng kort door.
Meng de soorten meel, bakpoeder en gember en kaneel in een andere aparte kom door elkaar.
Doe nu de droge ingredienten bij de natte en meng nog eens kort door elkaar.
Meng de kleine stukjes peer door het beslag.
Doe het cakebeslag in een ingevet cakeblik en leg de grote stukken peer bovenop.
Bak de cake in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 50 minuten. Als een prikkertje er droog uitkomt, is de cake gaar.
Laat afkoelen, snijd in plakken, en geniet!
Tip: lekker met een beetje poedersuiker (mocht je het niet zoet genoeg vinden).