Feestdagen, Koek, Makkelijk, Recepten, Speculaas

Speculaas Boterkoek

Het is sinterklaastijd! Of nou ja… de meeste mensen hebben het heerlijk avondje al gehad. Maar aangezien sinterklaas officieel nog moet komen vond ik het nog wel verantwoord om een recept met speculaas te delen. Ik had niet zo veel zin om dit jaar kruidnootjes te bakken, omdat ik dan zoveel balletjes moest draaien (dit recept houden jullie volgend jaar van mij tegoed). Het moest een stuk makkelijker, nou ja eigenlijk sneller, worden en ik had zin in boterkoek. Dus tja, waarom niet combineren tot een speculaas boterkoek?!

Ingrediƫnten

250 gram zachte boter

190 gram lichtbruine basterdsuiker

1 ei

200 gram bloem

snuf zout

eetlepel speculaaskruiden

amandelen ter decoratie

 

Bereidingstijd

ongeveer 15 minuten + half uurtje oventijd

Moeilijkheidsgraad

makkelijk

 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (of 160 hetelucht).

  2. Doe de boter en suiker in een kom en meng tot een geheel.

  3. Voeg de helft van een losgeklopt ei erbij en meng nogmaals.

  4. Voeg de bloem, zout en kruiden toe en meng nog even kort door.

  5. Vet een dichte vorm in (bij een springvorm lekt de boter er misschien uit): dit kan een boterkoek vorm zijn maar ook een andere bakvorm, zolang de onderkant maar dicht is.

  6. Verdeel het mengsel over de vorm (het klopt dat het wat plakkerig is)

  7. Smeer de rest van het ei erover, maak strepen met een vork en verdeel de amandelen erover ter versiering.

  8. Bak de boterkoek in ongeveer 20-30 minuten goudbruin.

Bewaren: ongeveer 5 dagen in een afgesloten trommel of 6 maanden in de vriezer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.