Oven, Temperatuur, Tips en weetjes

Ovens en temperaturen

De oven die ik zelf gebruik is een combimagnetron, dus een heteluchtfunctie. Ik geef daarom altijd aan bij elk recept (als er gebakken moet worden) om hoeveel graden boven- onderwarmte het gaat, maar ook hoeveel graden voor de heteluchtoven (een heteluchtoven heeft namelijk meer straling en bakt daardoor heter).

De baktijden die ik aangeef zijn indicaties vanuit mijn eigen ervaring. Let zelf dus goed op je baksels als ze in je oven staan en probeer ook zelf te bepalen als iets langer of korter moet in jouw oven (elke oven is namelijk weer anders). Dit kan je doen door kijken en ruiken.

Om duidelijkheid te scheppen over temperaturen en verschillende soorten ovens heb ik een handig overzicht gemaakt:

 

Bakomschrijving Conventioneel (boven-onder warmte) in ⁰ C Hetelucht in ⁰ C Gas Fahrenheit in ⁰ F
Zeer langzaam 100 80 – 90 1/4 212
Zeer langzaam tot langzaam 120 100 – 110 1/2 248
Langzaam 140 110 – 130 1 284
Langzaam tot gemiddeld 160 130 – 150 3 320
Gemiddeld 180 140 – 160 4 356
Gemiddeld tot heet 200 160 – 180 6 392
Heet 220 180 – 200 7 428
Heet tot zeer heet 240 190 – 220 9 464
Zeer heet 260 210 – 230 500
Zeer heet 280 220 – 250 536

Ook hiervoor geldt weer: het zijn indicaties. Elke oven is namelijk weer anders. Deze tabel is een handvat, maar gebruik ook je zintuigen en gezond verstand.
De temperaturen in de tabel kun je ook zelf handig omrekenen:

Fahrenheit = (aantal graden celsius * 1.8) + 32

Celsius = (aantal graden fahrenheit – 32) / 1.8

Hetelucht = 10 – 20% lager dan conventioneel

2 thoughts on “Ovens en temperaturen

  1. Hoi! Weet je toevallig ook een overzicht te vinden voor als bijvoorbeeld op het recept staat dat je iets moet afvallen op 240 graden en je wil met een lagere temperatuur bakken, hoeveel minuten je er bij moet tellen voor elke 10 graden die je lager doet?

    1. Hoi Welmoed, daar is niet echt een overzicht voor, omdat de temperatuur verlagen en de baktijd verlengen meestal niet zomaar kan. Hoge temperatuur en korte baktijd zorgt vaak voor een snellere garing van de buitenkant, waar een lagere temperatuur en langere baktijd ook een binnenkant gaar maakt. Het verschilt dus per baksel. Blijf vooral goed kijken en ruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *