Cake, Koek, Recepten, Taart

(indische) spekkoek

Dit keer een recept met veel foto’s! Deze indische spekkoek is reuze interessant om te maken. Er komen zoveel spannende processen bij kijken! Dit klinkt ingewikkeld, maar is het zeker niet.

Je hebt het idee dat je pannenkoeken staat te bakken, doordat je laag voor laag kort bakt. Erg leuk om te doen!

 

Ingrediënten

De basis

250 gram roomboter

250 gram poedersuiker

10 eidooiers

150 gram bloem

8 eiwitten

Voor de lichte helft

Zakje vanillesuiker

Voor de donkere helft

5 tl koekkruiden

2 el cacaopoeder

 

Bereidingstijd

1,5 a 2 uur

 

Moeilijkheidsgraad

Moeilijk

 

Bereidingswijze

  1. Splits de 10 eieren. 2 eiwitten heb je niet nodig. Deze kan je apart houden om een keer een eiwitomelet of pannenkoekjes met (extra) eiwitten te maken. 

  2. Klopt de eiwitten stijf met de 100 gram van de poedersuiker. Zet apart.

  3. Mix nu de boter met de rest van de poedersuiker romig en wit(ter).

  4. Voeg de eidooiers 1 voor 1 toe aan het botermengsel en mix even kort door. 

  5. Spatel nu de bloem erdoor.                                                        

  6. Spatel vervolgens de eiwitten erdoor. Reminder to myself: tijdens het mengen lijkt het mis te gaan of te schiften, maar is normaal en komt helemaal goed! Doordat het beslag in het begin door de boter en eidooiers en bloem zo compact is, neemt het het eiwit moeilijk op. Het eiwit dus in delen toevoegen en erdoor spatelen. Het kost even wat kracht, want het is vrij zwaar maar het komt helemaal goed! (op de foto’s zie je hoe het beslag steeds iets veranderd)                                 

  7. Verdeel het beslag over 2 kommen. Het beslag lijkt een beetje op banketbakkersroom vind ik (qua structuur). 

  8. Spatel door de ene helft het zakje vanillesuiker en door de andere helft de koekkruiden en cacao.                                      

  9. Vet een springvorm in en schep 3 flinke eetlepels van het lichte beslag erin. Strijk glad.

  10. Bak deze onderste laag in de oven op ongeveer 150 graden voor 10 minuten.

  11. Laat even afkoelen tot lauwwarm.

  12. Schep nu van het donkere beslag 2 a 3 eetlepels eroverheen. Zet de springvorm in de oven, maar bak nu op de grillstand voor 3 minuten. (Als je geen grillstand hebt, kan het ook op alleen bovenwarmte maar dan zal de spekkoek denk ik wel iets anders van structuur worden.)

  13. Vervolgens weer 3 eetlepels licht beslag en 3 minuten op de grillstand.

  14. Zo ga je net zo lang door tot het beslag op is: licht, donker, licht, donker, etc. Oja, wat goed is om te weten: laat het even kort koelen na elke laag, anders is er een kans dat terwijl je de volgende erop smeert de vorige nog wat week en zacht is (dus moet even uitharden). Maar ook weer niet te lang wachten, want het is juist handig als de vorige lagen nog een beetje waarm zijn. Het beslag wat je er dan op smeert zal iets gaan ‘smelten’ en zorgt ervoor dat je het beslag mooi gelijkmatig krijgt.

  15. Als je richting het einde komt en merkt dat de ‘taart’ echt hoger begint te worden, kan het zijn dat je de laatste lagen 2 minuten op de grillstand moet bakken ipv 3 minuten. De lagen zitten nu immers dichterbij de bovenkant, dus het zal iets harder gaan.

  16. Eindig met het lichte beslag als je dat redt qua hoeveelheid (ik vind het het mooist als je begint en eindigt met dezelfde kleur). Laat na de laatste laag het geheel goed afkoelen.

  17. Verwijder de springvorm en laat nog verder afkoelen.

Ik ben zelf nog niet helemaal tevreden over het resultaat (zie foto), omdat de laagjes niet helemaal gelijk zijn en er eigenlijk meer laagjes in horen. Het is dus nog mooier als je dubbel zoveel beslag hebt zodat je twee keer zoveel laagjes kunt maken. Maar ach, voor de eerste keer spekkoek maken…!

 

Bewaren

Na 1 dag is de spekkoek nog lekkerder!

Je kunt de spekkoek ook prima invriezen, zo heb je er nog langer plezier van!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.