Cake, Chocolade, Feestdagen, Moeilijk, Recepten, Speculaas, Taart

Chocolade-speculaastaart

Afgelopen weken heb ik mijn verjaardag gevierd. Het leuke is altijd dat ik vlak voor de feestdagen jarig ben en dus genoeg inspiratie voor taarten heb. Daarom leek het mij lekker om sowieso speculaassmaak in mijn taart te stoppen. Speculaastaarten vind je genoeg op internet, maar dit zijn vooral gevulde speculaas en monchoutaarten. Ik wilde graag een biscuittaart met botercreme. En ik wilde graag de speculaas in de biscuit stoppen en chocola in de botercreme. Hiervan vond ik geen enkel recept. Aan mij dus de taak om hier verandering in te brengen! De chocola gaat erg goed bij de speculaassmaak: het is net alsof je chocoladekruidnoten aan het eten bent, alleen dan in taartvorm.

 

Ik heb een taart met witte chocolade botercrème gemaakt en eentje met melkchocolade botercrème. De speculaastaart met witte chocolade botercrème had ik gemaakt met lichte basterdsuiker omdat dat mij goed leek te passen bij de kleur van speculaas. Ik kwam er echter achter dat de biscuit hierdoor heel plakkerig wordt. Het kan wel, maar hij wordt iets minder hoog en luchtig. Het beste is dus met kristalsuiker. Ook had ik de eerste keer teveel chocola toegevoegd, waardoor de botercrème na afkoelen heel hard werd. Opzich niet erg, maar lastig snijden en erg machtig. De tweede keer dus minder chocola, er blijft genoeg chocoladesmaak over! Oja, wat ook goed is om te weten: gebruik echt eieren op kamertemperatuur! De eerste keer kwamen mijn eieren direct uit de koelkast en hierdoor was mijn biscuit niet hoog genoeg. Dit is jammer en makkelijk te voorkomen.

 

Je zult nu misschien denken dat dit een moeilijk recept is, maar no worries: het valt echt heel erg mee! De biscuit heb je binnen een kwartier gemaakt, de oven doet de rest. Dit kan je een dag van tevoren doen. De volgende dag maak je dan de botercrème en smeer je de taart lekker in. Het hoeft helemaal niet per se strak en netjes (hoewel dit wel leuk is), want de smaak maakt alles goed!

Ingrediënten

Voor het biscuit

6 eieren

180 gram kristalsuiker

120 gram bloem

40 gram maizena

1 tl speculaaskruiden

Snuf zout

 

Voor de witte chocolade botercrème

400 gram roomboter

200 gram poedersuiker

150 gram witte chocolade

 

Voor de melkchocolade botercrème

400 gram roomboter

200 gram poedersuiker

150 gram melkchocolade

(je kunt misschien ook wel pure chocolade gebruiken, maar dit heb ik nog niet geprobeerd)

 

Voor de afwerking

Speculaaskoekjes (gemalen)

Slagroom (opgeklopt)

 

Bereidingstijd

2 a 2,5 uur

Moeilijkheidsgraad

Gemiddeld tot moeilijk

 

Hoe maak je het biscuit

 1. Splits de eieren.

 2. Doe iets meer dan de helft van de suiker bij de eidooiers en hou de rest van de suiker nog even apart.

 3. Klop de eiwitten op met de rest van de suiker, maar doe hiervan niet alles in 1 keer erbij. Klopt tot de eiwitten goed stijf zijn.

 4. Klop ondertussen met een garde de eidooiers met suiker totdat het mengsel lichter van kleur wordt.

 5. Weeg nu de bloem, maizena, speculaaskruiden en zout af in een kom.

 6. Spatel een klein beetje van het eiwit bij het eigeel en meng goed door. Doe nu het eigeelmengsel bij het eiwitmengsel en spatel rustig maar goed door elkaar.

 7. Zeef nu de droge ingredienten boven het eimengsel en spatel rustig door elkaar. Er mag niet teveel lucht uitgaan.

 8. Vet een springvorm in en bekleed de randen met bakpapier die iets boven de vorm uitsteken. Zo kan de biscuit nog verder omhoog rijzen mocht dat nodig zijn. Doe het beslag erin en bak de biscuit in de oven voor 35 tot 45 minuten (150 graden hetelucht, 175 graden bovenonder warmte). De tijd hangt heel erg af van je beslag en je oven. Kijk en ruik goed. Doe de oven niet te vaak open, zeker niet het eerste half uur! Prik aan het eind met een stokje voorzichtig in de biscuit. Als die er droog uitkomt is het klaar. Ander nog even 5 minuten erbij doen.

 9. Laat goed afkoelen.

Hoe maak je de botercrème

 1. Doe de zachte boter in een kom en mix romig.

 2. Doe nu de poedersuiker erbij en mix ongeveer 10 minuten totdat de kleur witter wordt.

 3. Smelt ondertussen de chocolade au bain-marie.

 4. Giet nu de chocolade langzaam bij de al kloppende botercrème. Dit is heel handig met de kitchenaid, maar als je die niet hebt kan het ook prima! Laat dan even iemand anders kloppen terwijl jij de chocola erbij giet.

 5. Laat nu even 5 minuten afkoelen in de koelkast. Niet langer, want dan krijg je stukjes in de crème doordat de chocolade afkoelt en hard wordt!

Opbouw

 1. Snijd de biscuit horizontaal doormidden (1 of 2 keer, wat je wilt).

 2. Smeer tussen elke laag botercrème.

 3. Smeer de boven en zijkanten ook in met botercrème en probeer het resterende eraf te krijgen zonder kruimels mee te nemen in de crème. Maak deze eerste laag zo dun mogelijk.

 4. Laat nu even hard worden in de vriezer. Kwartier is lang genoeg, maar langer mag ook.

 5. Doe nu de tweede laag botercrème erop en smeer strak af.

 6. Mocht je dit te veel werk vinden of te moeilijk vinden, hoef je deze laatste stappen niet per se te doen. Je kunt de crème er op doen en smeren hoe je wilt.

 7. Plak de gemalen speculaaskoekjes op de zijkanten.

 8. Spuit toeven slagroom op de bovenkant.

Geniet ervan!

Bewaren

in de koelkast, paar dagen.

1 thought on “Chocolade-speculaastaart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *