Cake, Recepten, Taart

Carrot cake – worteltaart

HERFST! Dan wil je niets anders dan worteltaart. Deze heerlijke carrot cake is snel en makkelijk te maken en vooral heeeeeeel erg lekker! Oja, en als je de hele taart opeet, heb je ook nog eens meer dan je dagelijks benodigde hoeveelheid groente binnen 😉 Wat wil je nog meer? Dus, kom van je luie stoel en aan de slag!

Wat heb je nodig voor een taart voor 12 personen

Voor de cake

225 gram bloem

3 tl bakpoeder
snuf zout
2,5 tl speculaaskruiden of combinatie van kaneel, gember en kruidnagel
180 g lichtbruine basterdsuiker

80 ml zonnebloemolie + 80 ml gesmolten roomboter
3 eieren

300 g wortelen
100 g walnoten

Voor de topping

200 g roomkaas
80 g boter
150 g poedersuiker
een paar druppels vanille essence of sinaasappelrasp of citroenrasp
eventueel walnoten ter garnering

Bereidingstijd

Ongeveer 1,5 uur

Moeilijkheidsgraad

Gemiddeld

Hoe maak je deze taart

Doe de eerste 4 ingrediënten in een kom en meng met een vork door elkaar. 

Mix in een andere kom de olie, boter en eieren ongeveer 5 minuten.

Schraap de wortelen, maak schoon en rasp ze (niet te fijn). Hak de walnoten in stukjes of doe in een keukenmachine om in kleine stukjes te krijgen. 3 ingrediënten erbij en meng met een spatel er goed doorheen.

Meng nu eerst de droge ingrediënten (meel, zout, kruiden en suiker) door de natte ingrediënten (olie en eieren). Meng goed maar voorzichtig door elkaar. Doe nu de geraspte wortels en noten door het mengsel en meng door elkaar.

Doe nu het beslag in een ingevette springvorm en bak de taart in 40 minuten (175 graden bovenonder warmte of 160 graden hetelucht) gaar. Met een prikstokje kun je eventueel erin prikken om dit te checken (als het stokje er droog uit komt is het gaar).

Laat de taart afkoelen en maak ondertussen de topping. Doe de boter en poedersuiker in een kom en mix net zo lang tot het een lichtgele/bijna witte kleur heeft en mooi egaal is.

Doe nu de roomkaas en smaakmaker erbij en mix nog even kort door. Zet het even in de koelkast om wat vaster te worden.

Als de taart helemaal is afgekoeld kan je hem besmeren met de roomkaastopping. Doe er eventueel nog wat walnoten op ter versiering.

Het lekkerst is als de taart een paar uurtjes in de koelkast heeft gestaan, dan wordt de topping wat vaster van structuur en de taart lekker stevig (maar toch smeuiig!). Hmmmmm…. Geniet ervan!

Bewaren

een paar dagen in de koelkast. zonder topping kan ie ook in de vriezer en blijft dan een paar maanden houdbaar.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *