Basis, Dessert, Recepten

Basisrecept roomijs

Ja, zomer! Ik hou ervan! Het vele lekkere zomerfruit, frisse salades, en…. IJS! Lots of it!

Ik heb al een poosje een ijsmaker, zo’n speciale kom voor onder mn kitchenaid mixer. Deze zet je minimaal 15 uur van tevoren in de vriezer, custard erin en mixen maar! Zo’n ijsmachine zorgt er dan voor dat het ijs heel zacht van structuur wordt. IJs kun je ook wel maken zonder machine, maar dan moet je vaak de bak uit de vriezer halen om te roeren, bovendien heb je eerder kans op ijskristallen in je ijs. Je kunt deze methode sowieso vaak wel toepassen bij ijsrecepten met een hoog suiker- en vetgehalte. Het suiker en vet zorgen er namelijk ook voor dat ijs heel zacht en romig van structuur wordt, dan is een ijsmachine geen must meer. Denk aan recepten met bijvoorbeeld gecondenseerde melk (een substantie dat van zichzelf al veel suiker bevat en de room een hoog vetgehalte heeft). Maar mocht je ook eens wat minder vet ijs willen maken, maar toch die romige structuur willen (maar denk ook aan yoghurtijs of sorbetijs), dan zou ik zeker investeren in een ijsmachine! Ook als je geen kitchenaid hebt, zijn er genoeg ijsmachines op de markt die je kunt aanschaffen. 

 

Ik heb inmiddels al redelijk wat geexperimenteerd met verschillende custards voor ijs (het basismengsel dat je in de machine doet), maar deze bevalt mij tot nu toe erg goed. Misschien dat ik op een nog betere versie kom in de loop van de tijd, maar dan zal ik dit recept zeker aanpassen!

Een goede basis voor roomijs bestaat meestal uit de volgende 4 basis ingrediënten: room, (volle) melk, eidooiers, en suiker. De eidooiers worden enkele minuten meeverwarmd in het mengsel tot 80 graden dus wees gerust: er zit geen rauw ei in! 

Hierbij het recept voor basis roomijs voor ongeveer 1 liter ijs. Hiermee kun je veel varieren: vanille toevoegen, stukjes chocolade voor stracciatellaijs, stukjes koek, etc. Je kunt het zo gek maken als je wilt!

Oke, komt ‘ie:

Ingrediënten

300 ml slagroom

200 ml volle melk

3 eidooiers, kamertemperatuur

100 gram witte basterdsuiker

 

Werkwijze

Doe de eidooiers in een ruime kom samen met een beetje suiker (10 of 20 gram) en een scheutje van de room of melk. Roer goed door met een garde tot het mengsel lichtgeler van kleur wordt. 

Verwarm de room en melk in een pannetje tot net niet aan de kook. Wacht even 1 minuutje tot het geheel iets is afgekoeld. 

Giet het roommengsel uit het pannetje langzaam bij het eimengsel terwijl je in het eimengsel blijft roeren. 

Giet het geheel nu weer terug in het pannetje en blijf goed roeren. Laat het op het vuur even een paar minuten (ong 5) verwarmen. Het is klaar als je merkt dat het ietsjes dikker begint te worden. Je kunt dit testen door op de achterkant van een lepel als je er een streep met je vinger op kan trekken zonder dat het doorloopt, is het goed.

Let op: het mengsel mag dus niet koken! (anders krijg je stukjes ei) Mocht je nou toch stukjes erin hebben, vrees niet, je kunt de custard nog even door een fijne zeef schenken, dat haalt het meeste er wel uit. 

Laat de custard afkoelen, eerst op kamertemperatuur, dan in de koelkast, minimaal een paar uur tot liefst een hele nacht. 

Hierna kun je het in 1 keer in de vriezer doen als je geen ijsmachine hebt, maar je zult dan wel elk kwartier goed moeten doorroeren en zult misschien wel iets minder smooth ijs krijgen. 

Als je een ijsmachine hebt, doe je de custard daar in en mixt op lage stand zo’n 20-30 minuten. In de laatste paar minuten kun je je eventuele smaken of stukjes toevoegen. 

Het mengsel is nu een beetje softijsdikte. Zet direct in de vriezer om harder te laten worden. 

 

Geniet!

 

1 thought on “Basisrecept roomijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *