Hoihoi, daar ben ik weer! Ik ben de laatste tijd volop op de gezonde baktoer. Het geeft zo’n fijn gevoel als je lekker kunt snoepen van iets dat niet zo heel ongezond is. Ik heb dan wel als voorwaarde dat het wel echt lekker moet zijn (zeker voordat ik het met jullie deel), want gezonde troep die naar niets smaakt daar hou ik niet van.
Een aangezien het weer appeltjesseizoen is, hier een lekker en makkelijk recept voor een appelplaatkoek. Ik heb me laten inspireren door de appelkoek van het jumbo magazine van deze maand, maar heb wat kleine wijzigingen toegevoegd: om het iets gezonder te maken heb ik de bodem gemaakt van volkorenmeel en havermout. Wil je het iets minder vullend en minder gezond, dan kan je uiteraard ook gewoon witte bloem gebruiken.
Ik heb helaas niet zulke hele foto’s kunnen maken, omdat het donker was en daarna waren ze al vrij snel op…
Ingrediënten
100 gram volkorenmeel
100 gram havermout, fijngemalen
1 tl speculaaskruiden of kaneel
50 gram kristalsuiker
50 gram lichtbruine basterdsuiker
snuf zout
50 gram roomboter
1 ei
2 appels (elstar, jonagold of goudreinet)
1 tl kaneelsuiker (kristalsuiker met een knufje kaneel mengen)
Bereidingstijd
15 minuten + 30 minuten oventijd
Moeilijkheidsgraad
Makkelijk
Bereidingswijze
-
Meng de meel, havermout, kruiden, zout en suiker door elkaar met een vork in een ruime kom.
-
Voeg de roomboter en 3/4 van het ei toe en meng met koude handen goed door elkaar tot een deegbal.
-
Zet even in de koelkast.
-
Vet een lage vierkante of rechthoekige bakvorm in en verwarm de oven vast voor op 170 graden (of 160 hetelucht).
-
Snijd de appels in vieren en verwijder het binnenste (ze hoeven niet geschild!).
-
Snijd de appelparten in dunne slices en leg even apart.
-
Haal het deeg nu uit de koelkast. Bekleed de bakvorm ermee en druk goed aan.
-
Eventueel kun je een beetje paneermeel erover strooien om het natte van de appel op te vangen, maar waarschijnlijk zal het zonder ook goed gaan (ik heb het voor de zekerheid gedaan).
-
Verdeel de appelslices over de koek en strooi de kaneelsuiker erover.
-
Bak de plaatkoek ongeveer een half uur in de oven af.
Laat afkoelen en snijd in vierkantjes.
fijn. weer een recept. heb je ook minder suiker en boter gebruikt?
ziet er lekker uit.
succes ellen
Hoi Ellen,
Dankjewel!
Boter is inderdaad een stuk minder in dit recept. Suiker niet, ander wordt de bodem zo slof