Laatst kochten wij van die paasbokkenpootjes bij de lidl, na pasen waren alle paasartikelen daar namelijk met 50% korting. Toen ik lekker aan het genieten was van deze gekochte bokkenpootjes, besefte ik me dat ik eigenlijk nog nooit zelf bokkenpootjes heb gemaakt. Ja, ooit wel eens jaren terug, maar dat kan ik me niet meer echt herinneren. Tijd dus om weer aan de slag te gaan, dit keer met een recept voor bokkenpootjes!
Maar waar komt die benaming eigenlijk vandaan? Heel simpel, vanwege de vorm: ze lijken op de poten van een bok. Ja eigenlijk hoort er nog een heel religieus verhaal bij dat afstamt uit de 19e eeuw, maar dat zal ik jullie besparen.
Om eerlijk te zijn moet ik bekennen dat het me niet in 1 keer is gelukt om goede en lekkere bokkenpoten te bakken. De eerste keer dat ik ze maakte, waren ze veel te groot waardoor ze niet lekker knapperig gebakken waren, en dat is juist waar ik zo van hou bij koekjes. Ook had ik teveel eiwit gebruikt waardoor het meer leek op eierkoeken. En ten slotte had ik onvoldoende amandel gebruikt waardoor de kenmerkende amandelsmaak ver te zoeken was.
Afijn, 2e poging dus. Ze moesten lekker klein zijn, iets meer suiker en amandel in verhouding bevatten, waardoor ze goed knapperig gebakken konden worden. En uiteraard in de vulling wat extra amandel voor de smaak! Oja, en de amandeltjes aan de buitenkant niet vergeten!
Goed, hier komt het recept. Het is eigenlijk niet heel moeilijk hoor, maar je moet er wel even wat meer geduld voor hebben dan de gemiddelde koekjes die je zou bakken.
Ingrediƫnten (voor ongeveer 40 bokkenpootjes)
Voor de koekjes
2 eiwitten
100 gram suiker
80 gram amandelmeel
15 gram bloem
40 gram poedersuiker
snuf zout
ong 20 gram geschaafde amandelen (ik gebruikte fijngehakte amandelen)
Voor de vulling
1/2 recept banketbakkersroom
75 gram roomboter
20 gram poedersuiker
scheutje amandelessence
Voor de afwerking
ong 150 gram pure chocolade
Moeilijkheidsgraad
Gemiddeld
Bereidingstijd
Ongeveer 2 uur
Bereidingswijze
Klop de eiwitten samen met de suiker stijf.
Meng in een andere kom het amandelmeel, bloem, poedersuiker en zout.
Spatel nu voorzichtig het droge mengsel bij de stijfgeklopte eiwitten. Spatel niet te lang, maar meng wel goed door.
Doe het beslag in een spuitzak en spuit er op een bakplaat met bakpapier kleine streepjes van ongeveer 1-1,5 cm breed en 5 cm lang. Je kunt de bokkenpoten ook groter maken als je dat lekker of leuk vindt, maar dan krijg je ze waarschijnlijk niet zo knapperig. Dep met een natte vinger de uitstekende tuutjes voorzichtig plat. Strooi het amandelschaafsel over het beslag.
Bak de poten voor ongeveer 15-20 minuten op 180 graden en laat goed afkoelen. Na het afkoelen zijn ze wat vastgeplakt aan het bakpapier, maar kan je ze gemakkelijk losmaken door even met een spatel of mes eronder te schuiven en dan wip je ze er zo af. Maak alvast setjes van twee waarbij je de ene op zn kop legt.
Terwijl de bokkenpootjes in de oven bakken, kun je met de vulling bezig. Maak de banketbakkersroom volgens recept maar gebruik ipv vanilleessence amandelessence. Laat goed afkoelen.Breng de roomboter op kamertemperatuur. Mix de boter met poedersuiker tot een romig mengsel. Voeg, als de boter en banketbakkersroom ongeveer dezelfde temperatuur hebben, bij elkaar en mix nog even goed door. Doe de creme in een spuitzak.
Spuit nu voorzichtig op elke helft van setjes koekjes een beetje creme. Plak het andere koekje erop en druk voorzichtig aan. Laat alle koekjes even koelen in de koelkast. (waarschijnlijk heb je nog wat creme over, maar een kleinere hoeveel is moeilijk te mixen dus vandaar. de rest kun je gebruiken voor een ander recept koekjes)
Doe nu de pure chocolade in kleine blokjes en tempereer (volgens een van deze methodes). Doop de uiteinden van de koekjes in de chocola en laat even uitharden.
Geniet ervan! De koekjes zijn in een afgesloten trommel wel enkele dagen goed. Maar bij ons waren ze zo op!
De volgende keer zou ik ze trouwens wel eens met een andere vulling willen maken, bijvoorbeeld een ganache van witte chocolade. Ik denk dat de koekjes dan nog knapperiger blijven (nu werden ze na verloop van tijd iets minder knapperig door de creme).