Om nog een beetje in de Sinterklaassfeer te blijven, nog een recept met speculaas. Echter, door de combinatie met spijs en appel ook een top nagerecht voor de kerstdagen!
Wat heb je nodig
Deeg
300 gram zelfrijzend bakmeer
50 gram lichtbruine basterdsuiker
50 gram kristalsuiker
175 gram roomboter
1 ei
snuf zout
1,5 el speculaaskruiden
Spijs
uit pakje of zelf maken (150 gram suiker, 150 gram amandelmeel en een beetje ei)
Appelvulling
6 grote goudreinetten of elstar
Zakje vanille suiker
handje rozijnen
el custardpoeder, poedersuiker of paneermeel (om vocht van de appels op te vangen)
Kruimeltopping
70 gram bloem
70 gram boter
70 gram suiker
Bereidingstijd
Ongeveer 2 uur
Moeilijkheidsgraad
Gemiddeld
Hoe maak je het:
Doe alle ingrediënten voor het deeg door elkaar en meng goed tot een bal. Laat even een half uurtje rusten in de koelkast.
Bekleed dan de bodem van een taartvorm (met kartelrand of springvorm kan ook) ermee.
Prik wat gaatjes met een vork en verdeel de spijs over de bodem.
Maak de appelvulling: schil en snijd de appels in kleine stukjes en meng met de rest van de ingrediënten. Verdeel het mengsel over de taart.
Meng nu de ingrediënten voor de topping door elkaar en verdeel de kruimels over de taart.
Bak de taart op 175 graden (hetelucht) of 190 graden (bovenonderwarmte), 60 min.
Serveertip: met een bolletje ijs!