De oven die ik zelf gebruik is een combimagnetron, dus een heteluchtfunctie. Ik geef daarom altijd aan bij elk recept (als er gebakken moet worden) om hoeveel graden boven- onderwarmte het gaat, maar ook hoeveel graden voor de heteluchtoven (een heteluchtoven heeft namelijk meer straling en bakt daardoor heter).
De baktijden die ik aangeef zijn indicaties vanuit mijn eigen ervaring. Let zelf dus goed op je baksels als ze in je oven staan en probeer ook zelf te bepalen als iets langer of korter moet in jouw oven (elke oven is namelijk weer anders). Dit kan je doen door kijken en ruiken.
Om duidelijkheid te scheppen over temperaturen en verschillende soorten ovens heb ik een handig overzicht gemaakt:
Bakomschrijving | Conventioneel (boven-onder warmte) in ⁰ C | Hetelucht in ⁰ C | Gas | Fahrenheit in ⁰ F |
Zeer langzaam | 100 | 80 – 90 | 1/4 | 212 |
Zeer langzaam tot langzaam | 120 | 100 – 110 | 1/2 | 248 |
Langzaam | 140 | 110 – 130 | 1 | 284 |
Langzaam tot gemiddeld | 160 | 130 – 150 | 3 | 320 |
Gemiddeld | 180 | 140 – 160 | 4 | 356 |
Gemiddeld tot heet | 200 | 160 – 180 | 6 | 392 |
Heet | 220 | 180 – 200 | 7 | 428 |
Heet tot zeer heet | 240 | 190 – 220 | 9 | 464 |
Zeer heet | 260 | 210 – 230 | – | 500 |
Zeer heet | 280 | 220 – 250 | – | 536 |
Ook hiervoor geldt weer: het zijn indicaties. Elke oven is namelijk weer anders. Deze tabel is een handvat, maar gebruik ook je zintuigen en gezond verstand.
De temperaturen in de tabel kun je ook zelf handig omrekenen:
Fahrenheit = (aantal graden celsius * 1.8) + 32
Celsius = (aantal graden fahrenheit – 32) / 1.8
Hetelucht = 10 – 20% lager dan conventioneel
Hoi! Weet je toevallig ook een overzicht te vinden voor als bijvoorbeeld op het recept staat dat je iets moet afvallen op 240 graden en je wil met een lagere temperatuur bakken, hoeveel minuten je er bij moet tellen voor elke 10 graden die je lager doet?
Hoi Welmoed, daar is niet echt een overzicht voor, omdat de temperatuur verlagen en de baktijd verlengen meestal niet zomaar kan. Hoge temperatuur en korte baktijd zorgt vaak voor een snellere garing van de buitenkant, waar een lagere temperatuur en langere baktijd ook een binnenkant gaar maakt. Het verschilt dus per baksel. Blijf vooral goed kijken en ruiken.