Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht, want we zitten allemaal even recht!
Jaaa, het is weer bijna Sinterklaasfeest! Dat betekent gezelligheid en snoeperij. En niets is lekkerder dan zelfgemaakt snoepgoed. Deze speculaasbrokken geven je dat echte sinterklaasgevoel en bijkomend voordeel: het is supermakkelijk te maken!
Ik heb een recept gevonden dat die authentieke barsten in de speculaas heeft, dat vind ik zo kenmerkend en leuk staan. Daarvoor moet het deeg wel goed kunnen rijzen.
En natuurlijk amandeltjes erop!
Ingrediënten (voor 1 grote plak)
Brok
250 gram roomboter
280 gram donkerbruine basterdsuiker
500 gram bloem
25 gram speculaaskruiden
2 tl bakpoeder (10 gram)
2 tl baking soda (6 gram) (niet erg als je dit niet hebt, dan krijg je alleen niet die kenmerkende barsten)
snuf zout
8 el melk
4 tl citroensap
1 ei
Afwerking
1 eigeel
handje blanke amandelen (met schil kan ook, hier lees je hoe je die er makkelijk af haalt)
Moelijkheidsgraad
Makkelijk
Bereidingstijd
5 minuten + 1 uur koelkast + 1 uur oventijd
Bereidingswijze
Doe alle ingrediënten voor de brok in een kom en meg goed door elkaar (kan in de keukenmachine of met de hand). Maak het deeg alvast goed plat en zet in de koelkast voor ongeveer een uur zodat het wat harder kan worden.
Rol het deeg nog wat meer uit met een deegroller (of met je handen maar dat is een iets smeriger klusje) en met hulp van een klein beetje extra bloem zodat het niet aan het aanrecht vastplakt.
Verwarm de oven voor op 170 graden boven onder warmte.
Leg de plak op een gladde ovenplaat en verdeel de amandelen er over.
Smeer het geheel inclusief amandelen in met het losgeklopte eigeel.
Bak de brok in de oven gedurende ongeveer 50 minuten. 5 minuten korter kan ook dan heb je een iets zachtere koek, maar ik houd zelf persoonlijk van een iets hardere speculaasbrok.
Laat goed afkoelen en breek dan in grove brokken.
Bewaar in een goed afgesloten trommel/koekblik.
(geïnspireerd op recept van carolabaktzoethoudertjes)