Ik hoop dat jullie fijne kerstdagen hebben gehad. Op naar de volgende feestdag; daarom hier mijn recept voor oliebollen (ja, ik weet er zijn vele varianten, maar deze zijn echt het lekkerst!). Alvast een fijne jaarwisseling en een voedzaam 2018! 😉
Ingredienten
Beslag
600 ml melk
100 ml water
300 ml tripel bier
2 zakjes instant gist
2 tl suiker
1000 gram (patent)bloem
2 tl zout
2 tl kaneel
Vulling
1 a 2 appels (goudreinette)
150 g rozijnen
150 g krenten
Bereidingstijd
Ongeveer 2 uur (ligt eraan hoeveel oliebollen je bakt)
Moeilijkheidsgraad
Gemiddeld
Werkwijze
-
Wel de krenten en rozijnen (dit betekent in lauwwarm water even 10 minuten laten staan zodat ze zacht worden, hierna goed droogmaken).
-
Verwarm de melk en het water in een steelpannetje tot lauwwarm.
-
Doe de suiker, het bier en de gist erbij en roer even kort door. Pas op, het kan flink omhoog komen en gaan schuimen (zie het filmpje hieronder).
-
Laat staan.
-
Meng in een aparte (ruime) kom bloem, zout en kaneel.
-
Maak een kuiltje in het midden en giet het gistmengsel hierin.
-
Meng met een mixer met deeghaken tot een glad beslag.
-
Schil de appel(s) en snijd in kleine stukjes.
-
Meng de rozijnen, krenten en appelstukjes door het
-
Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat een uur rijzen. Op de foto zie je hoeveel het beslag bij mij is gerezen vorig jaar, gebruik dus echt een ruime kom, of anders 2 haha.
-
Frituur nu het beslag in de vorm van balletjes (met twee lepels vormen) op een temperatuur van 180 graden. Doe er ongeveer 4-6 bollen tegelijk in en frituur zo’n 8 minuten (4 per kant).
-
Laat goed uitlekken op keukenpapier. Bestrooi met poedersuiker.
Eet smakelijk!
Bewaren
De oliebollen twee dagen afgedekt bewaren, daarna eventueel in de vriezer te bewaren.
[…] Oliebollen […]