Vandaag hadden we allebei zin in zelfgebakken krentenbollen, en dus stond ik vanmorgen al op tijd (maar nog in mijn pyjama) in de keuken deeg te kneden. Wat hebben we heerlijk gesmikkeld van deze versgebakken, nog warme, zoete, zachte broodjes op ons balkon in het zonnetje!
Hoog tijd dus om het recept met jullie te delen:
Ingredienten (voor zo’n 8 bollen)
220 gram bloem
3,5 gram droge gist (half zakje)
flinke snuf zout (3 gram)
15 gram suiker
15 gram zachte roomboter
150 ml melk (lauwwarm)
100 gram krenten/rozijnen (welke verhouding jij lekker vindt)
Bereidingstijd
Ongeveer een uur + 2x een uur rijstijd
Moeilijkheidsgraad
Gemiddeld
Bereidingswijze
-
Laat de rozijnen en krenten wellen in een kom met lauwwarm water voor ongeveer een kwartier tot maximaal een half uur (te lang geeft straks rozijnenmoes in je bollen en remt deels het rijsproces) en laat goed uitlekken en drogen (met bijvoorbeeld keukenpapier).
-
Meng in een kom de bloem, zout en suiker.
-
Voeg de gist toe en meng weer goed.
-
Doe nu de melk en boter erbij.
-
Kneed het geheel met een standmixer met deeghaken gedurende 10 minuten en/of kneed met de hand. Het moet een glad en elastisch deeg worden waarmee je een dun vliesje kunt trekken met je vingers waar je een beetje doorheen kunt kijken (zie foto). Ook moet het deeg iets plakkerig zijn zodat het net iets loslaat van je vingers.
-
Meng op het laatst de rozijnen/krenten door het deeg (niet te lang).
-
Maak een bal van het deeg en doe terug in de (gebloemde) kom (doe ook nog wat bloem erop tegen het plakken). Laat het deeg een uur rijzen met een vochtige theedoek erover en op een warme plek.
-
Haal na de 1e rijzing het deeg uit de kom en kneed nog even kort door.
-
Maak er nu een rol van en verdeel in 8 gelijken stukken.
-
Vorm van elk stuk deeg bolletjes: bol het deegstukje op door met 1 hand (in een kommetje) draaiende bewegingen op het aanrecht te maken. Leg het deegbolletje op een met bakpapier beklede bakplaat. Doe dit met elk bolletje.
-
Leg de bolletjes met ongeveer 5 cm afstand tussen elkaar op de bakplaat.
-
Laat de deegbolletjes nu voor de 2e keer rijzen: dit kan door de vochtige theedoek over de plaat heen te doen, maar ik vond het deeg na de 2e keer nog niet genoeg gerezen. Wat dan ook kan is de plaat in een voorverwarmde oven van 30-40 graden zetten (de oven moet dan wel uit staan, want je wilt de bollen nog niet bakken!) met een schaal met warm water eronder. Dit werkte bij mij goed voor het rijzingsproces. Het maakt niet echt uit welke manier je kiest, als er maar gluten gevormd kunnen worden: dus vocht en warmte. De 2e rijzing duur ook een uur.
-
Tegen het einde van deze 2e rijzing vond ik zelf dat de bollen nog niet genoeg gerezen waren. Ik heb toen de plaat in de oven gelaten met de bak met water eronder en de oven voorverwarmd op 200 graden (boven onder warmte). Door stoomvorming zullen de bollen dan namelijk nog even flink doorrijzen. Als je dit ook doet, let er dan wel goed op dat de voorverwarm functie van je oven geen grillstand of magnetronstand heeft, want dan wordt de bovenkant van je bollen gelijk te bruin van kleur en dat zou jammer zijn al voor het bakken. Als je vindt dat je bollen wel genoeg gerezen zijn, kan je deze stap overslaan.
-
Bak de krentenbollen in de oven op 200 graden (of 180 graden hetelucht) gedurende 15 minuten tot ze gaar en bruin zijn.
-
Laat de bollen nog even kort staan in de oven tot de ergste warmte eraf is.
-
Eventueel kun je de krentenbollen nog insmeren met gesmolten boter zodat het een glanslaag krijgt (ik heb dat zelf niet gedaan omdat ik dat niet zo lekker vind).
Eet smakelijk!
Tip: lekker met een beetje roomboter en basterdsuiker ertussen (maar zo zijn ze ook al superlekker).