Afgelopen week had ik superveel zin om iets te bakken, maar het moest dit keer gezond zijn. Als ik terugkijk op wat ik vaak bak zijn dat uiteraard heerlijke dingen, maar meestal niet echt heel healthy. Daarom wilde ik ook graag eens een healthy recept met jullie delen.
Het leek mij leuk om een taartje te maken dat je ook lekker als toetje kunt eten: fris, fruitig, licht, luchtig en met een stevige bodem.
En wat is er zo healthy aan? Geen suikers en bijna geen vetten. Oja, en ook absoluut niet moeilijk te maken! Wat wil je nog meer? 😉
Ingrediënten voor 1 kwarktaartje
Voor de bodem
150 gram dadels
80 gram havermout
50 gram noten
30 gram zonnebloemolie of gesmolten boter (dit laatste is iets minder gezond)
Voor het kwarkgedeelte
300 gram aardbeien
6 blaadjes gelatine
500 gram magere kwark
3 el honing
Paar druppels vanille essence
(je kunt ook in plaats van de honing en vanille essence een zakje vanillesuiker gebruiken, maar dan is het taartje wel minder gezond)
Bereidingstijd
half uur + 4 uur opstijven
Moeilijkheidsgraad
Makkelijk
Werkwijze
-
Mix de noten, havermout en dadels goed door elkaar in een keukenmachine. Voeg de olie of boter erbij en mix nog even goed door.
-
Bekleed een kleine springvorm met bakpapier en doe het bodemmengsel erop. Druk goed aan met de bolle kant van een lepel. Als het erg blijft plakken,kan je de lepel af en toe even natmaken.
-
Zet de springvorm in de koelkast zodat de bodem even kan uitharden.
-
Doe de gelatine blaadjes in een kommetje met koud water.
-
Doe ondertussen de aardbeien in een pannetje. Ik heb gewoon een zak bevroren aardbeien gehaald; die zijn los niet zo lekker als verse, maar omdat het verwerkt wordt en puree van gemaakt wordt kan dit prima (en het scheelt een boel geld;)). Verwarm rustig totdat alle aardbeien als een puree zijn opgelost. Eventueel kan je het een beetje helpen een geheel te worden door even met een staafmixer erdoor te gaan. Maar als je het niet erg vindt dat er wat stukjes in de taart te zien zijn, kan het prima zonder!                                                               Â
-
Knijp de gelatineblaadjes voorzichtig uit en laat oplossen in de aardbeienpuree. Laat het geheel even afkoelen.
-
Doe nu de kwark in een kom en meng de honing en vanille erdoor.
-
Doe nu de aardbeienpuree bij het kwarkmengsel. De puree moet lauw tot normaal warm aanvoelen. Dus niet te heet meer. Anders is het temperatuurverschil te groot met het kwarkmengsel waardoor je eerder kans hebt op stukjes gelatine in je kwarktaart. Het klinkt heel ingewikkeld, maar dat is het zeker niet! Als je niet te lang wilt wachten tot de puree is afgekoeld, kan je het pannetje even au bain-marie in koud water afkoelen. Wel goed blijven roeren, want gelatine die afkoelt kan snel zijn werking doen!
-
Als de puree bij het kwarkmengsel gevoegd is, even kort goed doorroeren. Giet de vulling over de bodem.
-
Zet het geheel weer in de koelkast. De taart moet minstens 4 uur opstijven.
-
Eventueel kan je voor serveren de taart garneren met rood fruit (overgebleven aardbeien of blauwe bessen, ook erg lekker!).
Veel plezier met maken en neem gerust een extra groot stuk van deze taart! 😉