Brood, Cake, Gezond, Makkelijk, Recepten

Bananenbrood

Dit weekend heb ik zo’n lekker bananenbrood gebakken! Ik ben eigenlijk helemaal niet dol op bananenbrood, omdat ik niet van bananen houd. Ik eet zo af en toe wel een banaan los uit de hand, dat vind ik nog wel lekker. Maar verwerkt in recepten… neu. Mijn man daarentegen vindt ’t heerlijk: bananenpannenkoekjes bijvoorbeeld. Bananen hebben een heel handige functie bij het bakken: ze zorgen voor binding en geven smeuiigheid. Een gezonde vervanging dus voor bijvoorbeeld boter.

Nu wilde ik dit weekend toch weer eens proberen om bananenbrood te maken. In eerste instantie voor mijn man maar ik had een sprankje hoop dat ik het zelf ook lekker zou vinden.

… En lekker dat ie was! Het was echt de verrassing van de dag! Natuurlijk bestaan er nog lekkerdere dingen zoals chocoladetaart en koffiebotercreme maar hé: voor zo’n gezond ‘brood’ is het pretty much it.

Maar waarom heet het bananenBROOD en geen bananenCAKE? In brood zit gist en moet je laten rijzen en kneden. Dat is bij bananenbrood niet het geval. Maar het is ook zeker geen cake (hoewel het er zo op het oog wel op lijkt): het bevat namelijk geen boter en bijna geen suiker. Het eerste recept voor bananenbrood stamt al uit 1900 en was meer een hartig recept zonder boter of suiker, je moest het ook echt eten als brood bijvoorbeeld met een plakje kaas erop. Later zijn er steeds meer recepten gekomen die bananencake heetten, daarin zat wel boter en suiker. Tegenwoordig noemen we het nog steeds brood maar is het meer op een cake gaan lijken. Misschien helpt de benaming ons om te denken dat we gezond eten?

Goed, terug naar het recept. Ik was mijn recepten op de site nog eens aan het bekijken en zag dat ik er al een recept voor bananenbrood op had staan. Ik herinnerde me dat die prima was (ik vond ‘m dus niet zo geweldig maar mijn man wél). Maar aangezien ik dit recept stukken beter vind, vervang ik het door deze.

Ingrediënten

  • 3 rijpe bananen

  • 3 eieren

  • 200 gram volkorenmeel (kan ook amandelmeel of andere meel als je dat lekkerder vindt)

  • 8-10 gram bakpoeder (gebruik je een ‘lichtere meelsoort, zoals bloem of amandelmeel, dan volstaat 6 gram bakpoeder)

  • zakje vanillesuiker (dit kan je weglaten als je geen toegevoegde suikers wilt)

  • theelepel speculaaskruiden (of kaneel)

  • 100 gram dadels

  • 80 gram (wal)noten

Bereidingstijd

15 minuten + 60 minuten oventijd

Moeilijkheidsgraad

Makkelijk

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.

  2. Doe een stuk bakpapier in een cakeblik zo dat het papier iets boven de randen uitkomt.

  3. Verwijder de schil van de bananen en prak ze met een vork in een ruime kom tot een lekker prutje.

  4. Doe de eieren erbij en meng/klop met een garde even goed door tot iets luchtig.

  5. Meng de meel, bakpoeder, vanillesuiker en kruiden in een andere kom door elkaar.

  6. Voeg de droge ingrediënten toe aan de natte en meng voorzichtig met een spatel.

  7. Snijd de dadels in kleine stukjes en voeg toe aan het beslag.

  8. Snijd de (wal)noten in kleinere stukjes en voeg ook toe aan het beslag.

  9. Meng het geheel nog eens goed door en vul het cakeblik ermee.

  10. Bak het bananenbrood in de oven voor 60 minuten.

  11. Laat iets afkoelen en stort op een plank oid.

  12. Snijd in ‘cake’plakken en… smullen maar!

Bewaartip

In een afgesloten trommel een paar dagen. Lekkers om de plakken voor te snijden en in de vriezer te bewaren (moeten ze wel afgekoeld zijn) net als brood. Dan blijven ze extra lang vers en kan je er makkelijk een plakje uithalen om bijvoorbeeld mee te nemen naar je werk of school. Lekker en makkelijk en lekker makkelijk!

Geïnspireerd op het recept voor bananenbrood van eatrunlove.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.