De meesten kennen de appeltaart wel. Heerlijk! Er bestaan inmiddels verschillende variaties op, maar een klassiek basisrecept van appeltaart is toch wel handig. Daarom hier het recept:
Wat heb je nodig
Voor het deeg
300 gram zelfrijzend bakmeel
100 gram witte basterdsuiker
200 gram boter
1 ei
Mespunt zout
Voor de vulling
4 flinke of 6 kleine appels
Twee eetlepels kaneel
Eventueel zakje vanillesuiker
Theelepel maizena
Extra
Beetje paneermeel, extra eigeel
Springvorm
Eventueel een deegroller
Bereidingstijd
Ongeveer 1,5 uur
Moeilijkheidsgraad
Gemiddeld
Hoe maak je het
1. Doe de ingrediƫnten voor het deeg allemaal bij elkaar en kneed tot een samenhangend deeg. Maak er een bal van en laat even in een koelkast opstijven (daardoor wordt het makkelijker op daarna uit te rollen).
2. Schil ondertussen de appels en doe in stukjes (plakjes mag ook). Doe in een kom en voeg alle ingrediƫnten voor de vulling bij elkaar.
3. Nu kun je het deeg uit de koelkast halen. Laat 1/3 deel apart voor het vlechtwerk bovenop. Roll het deeg zo groot mogelijk uit tot een platte cirkel, liefst groter dan je springvorm is. Zorg dat je deegplak zo groot mogelijk is en je hem nog goed in je springvorm kunt krijgen. Laat de randen ook goed meekomen.
4. Doe een klein laagje paneermeel op de bodem voordat je de vulling erin doet. Dit voorkomt dat alle sappen van de appels tijdens het bakken de bodem helemaal soppig maken, dat zou jammer zijn van de krokante bodem. (De maizena in de vulling voorkomt dit ook al een beetje.)
5. Doe de vulling erin.
6. Maak het vlechtwerk met het overige deeg wat je apart hebt gehouden. Maak rolletjes en doe de keerzijde onder en over de andere zijde.
7. Smeer wat eigeel over het deeg.
8. Bak de taart op 180 graden bovenonderwarmte (of 150 graden conventioneel) ong. 45-60 minuten in de oven.
(Ik heb er zelf nog een handje rozijnen door de vulling gedaan.)
Eet smakelijk!
leuke site en lekkere appeltaart. succes met de site.
ellen