Hey hoi! Vinden jullie aardbeien ook zo lekker? In het zonnetje… aardbeien… alleen zo al zijn ze lekker… Maar op een bedje van room, amandelspijs en koek, afgetopt met een flinke dot mascarponeslagroom… oef, nou dan weet ik het wel!
Voor het maken van een slof heb je eigenlijk een sloffenring nodig. De meesten sloffenringen hebben een breedte van 9 cm en zijn ongeveer 24 cm lang. Heb je zo’n ring, gebruik dan de helft van mijn recept voor deze aardbeienslof. Heb je geen sloffenring, dan kun je gerust een ronde slof maken. Net zo lekker, alleen anders van vorm. Mijn sloffenring is 13 cm breed en is in de lengte verstelbaar. Ik heb mijn recept dus aangepast op mijn eigen sloffenring. Ik heb als lengte 33 cm aangehouden.
Ingrediƫnten
Voor het sloffendeeg
250 gram zelfrijzend bakmeel
180 gram roomboter
180 gram lichtbruine basterdsuiker
1 eidooier
snuf zout
Voor de toppings
half recept amandelspijs
1 extra ei (om de spijs spuitbaar te maken)
1 recept banketbakkersroom
500 gram aardbeien
200 gram mascarpone
200 ml slagroom
1 el poedersuiker
Moeilijkheidsgraad
Gemiddeld
Bereidingstijd
ongeveer 2 uur
Bereidingswijze
Kneed alle ingrediƫnten voor het sloffendeeg tot een deegbal en laat opstijven in de koelkast.
Maak nu de spijs volgens recept. Verdun de spijs iets met wat opgeklopt ei zodat het iets dunner wordt en smeerbaar/spuitbaar is.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Haal het sloffendeeg uit de koelkast en rol het uit tot een plak van ongeveer 1 cm hoog en het formaat van de ring/springvorm. Druk de vorm uit met je ring/springvorm en zet het deeg samen met de ring/springvorm op een bakplaat met bakpapier.
Doe het spijs in een spuitzak en spuit de spijs op het sloffendeeg, maar laat een rand vrij van ongeveer 1 cm. Heb je geen spuitzak, smeer dan voorzichtig de spijs met een spatel uit over het sloffendeeg.
Bak de sloffenbodem in de oven voor ongeveer 30 minuten.
Maak nu de banketbakkersroom volgens recept. Laat goed afkoelen.
Maak alvast de mascarponeroom: mix daarvoor de slagroom luchtig maar nog net niet helemaal stijf in een mixer samen met de poedersuiker. Meng ondertussen de mascarpone met een vork of lepel wat losser. Doe de mascarpone al mixend bij de slagroom en mix nog even kort goed door. Eventueel kun je naar smaak een scheutje vanille essence toevoegen.
Was de aardbeien en haal de kroontjes eraf. Snijd de aardbeien in de lengte doormidden.
Laat de sloffenbodem goed afkoelen. Spuit dan de banketbakkersroom erop, verdeel de aarbeien er bovenop en maak af met de mascarponeroom.
Bewaren in de koelkast.
Geniet ervan!