Lekker voor de weekend-brunch!
Ingrediënten
Deeg
125 ml warme melk
7 gram gedroogde gist
40 gr boter
30 gr suiker
1 zakje vanille suiker
1 ei
320 gr volkorenmeel (of gewone bloem)
Snufje zout
Vulling
40 gr zachte boter
100 gr bastersuiker donkerbruin
2 theel kaneelpoeder
Bereidingstijd
2,5 a 3 uur
Moeilijkheidsgraad
Gemiddeld
Bereiding
-
Doe de warme melk en gist bij elkaar en roer even door.
-
Smelt de boter in een pannetje en laat even afkoelen. Voeg de suikers en ei erbij en mix tot een romige massa.
-
Doe nu het melk-gist mengsel erbij en mix nog even kort door.
-
Als laatste het meel erbij en doorkneden tot een soepel deeg. Dit kan met je handen of een mixer met deeghaken. Hou ongeveer 10 minuten aan voor dit kneden, want dan wordt het deeg soepel en de broodjes lekker zacht.
-
Laat het deeg onder een vochtige theedoek in een kom voor ongeveer 45-60 minuten rijzen.
-
Maak na deze 1e rijzing een rechthoek van de deegbal van ongeveer 20 bij 30 cm.
-
Bestrijk het geheel met de ingredienten onder ‘vulling’: eerst met zachte boter, dan de bruine suiker en kaneel.
-
Rol het deeg nu op vanaf de lange kant.
-
Snijd de deegrol in stukken en leg ze op hun kant in een ingevette ronde ovenschaal of springvorm; wat je maar hebt. Hou een paar cm afstand van elkaar.
-
Doe hier weer een vochtige theekdoek overheen en laat voor de 2e keer rijzen, maar nu voor ongeveer 30 minuten.
-
Bak de kaneelbroodjes in de oven gedurende 20 minuten op 200 graden boven onderwarmte (of 170 graden hetelucht).
Tip: Eet ze als ze net uit de oven zijn, nog lekker warm!
Bewaren
afgedekt in een (brood)trommel of aluminiumfolie, een paar dagen. Eventueel kun je ze nog even opwarmen in de oven.
(Geinspireerd op het recept van leukerecepten.nl)