Laatst had ik als cadeau een kokosnoot gekregen van Chieljon. Hier kon ik lekker mee gaan experimenteren! Ik dacht: wat zal ik eens gaan maken hiermee? Ik wist dat de binnenkant van een kokosnoot bestaat uit kokoswater (doorzichtig en vloeibaar) en ‘kokosvlees’ (dat witte). Ik wilde in ieder geval iets doen met dat witte kokos en het bewerken. Toen las ik ergens op internet dat je hiervan kokosvet of kokosolie kunt maken. En dit leek me wel wat! Aangezien ik zelf veel geleerd heb van het openmaken van een kokosnoot (o.a. dat je er echt grof gereedschap en kracht bij nodig hebt) en het proces tot het maken van kokosvet, vond ik het wel leuk om dit met jullie te delen.
De kokosnoot openmaken
Zoals je op het eerste plaatje kunt zien, zitten er op de bovenkant van een kokosnoot 3 gaatjes. 1 hiervan is redelijk zacht, dit kan je voelen door er zacht met je vinger op te drukken. De andere 2 gaatjes zijn een stuk harder. Het kokoswater moet eerst uit de kokosnoot om hem daarna verder te kunnen openen. Maak het zachte gaatje daarom open met een scherp voorwerp (ik deed het met een schroevendraaier). Ga zo diep mogelijk tot je door het vlees heen bent (ongeveer een centimeter). Als het goed is kan je nu het kokoswater eruit schenken. Bij mij druppelde het meer, maar er zit niet zo heel veel in (ik gok zo’n 100 ml) dus het duurt niet heel lang.
Nu is de kokosnoot leeg van vocht en kunnen we hem openmaken. Er zijn meerdere manieren om dit te doen (van het erop slaan met een hamer tot timmeren op de naden), maar mij lukte het uiteindelijk het beste om op het midden (tussen de ‘navels’ in) te tikken/slaan met een groot mes en dan de omtrek te volgen. Hierbij maak je dan steeds een rondje waarbij je telkens even flink tikt met het mes. Op een gegeven moment zie of hoor je hem dan barsten en uiteindelijk zal hij opengaan!
Nu de kokosnoot open is en je twee helften heb, is de volgende stap om het witte kokosvlees eruit te krijgen. Ook hier zijn weer verschillende manieren voor. Maar wat voor mij het beste werkte is om met een oud (!) mes (i.v.m. het eventueel buigen van het mes) sneetjes te maken in het vlees en zo de stukjes er als het ware uit te wippen (zie foto). Deze stap duurt het langst en moet je echt even de tijd voor nemen.
Van kokosvlees naar kokosvet
Doe alle stukjes in een schaaltje. Er zit nu nog wel een bruin velletje omheen, maar dat hoeven we er niet af te halen voor het maken van kokosvet. In het kokosvlees zit veel vet wat we eruit kunnen halen. Ook hiervoor zijn weer meerdere methodes. Ik heb een methode geprobeerd waarbij je het vlees eerst fijnmaalt in de machine om daarna door een filter te halen. Het vocht/vet zou er dan uit moeten lopen. Maar na het fijnmalen was mijn kokos nog zo droog dat dit niet werkte. Een andere methode die wel goed werkte voor mij, was het ‘wassen’ van de kokos. Dit schijnen ze ook in Caribbiё zo te doen. Wat je hierbij doet is heet water (net tegen de kook) in een schaal samen met de fijngemalen kokos doen. Nu ga je de kokos wassen, dus eigenlijk gewoon met je handen tegen elkaar aan wrijven. Dit doe je ongeveer 5 minuten lang. Hoe langer hoe beter. Laat het even een paar minuutjes staan. Haal nu in delen de kokosrasp er met een zeef uit, knijp goed alle laatste sappen eruit en gooi weg. (Dit kokosrestant is erg droog doordat al het vet eruit is en heeft dus weinig smaak meer; hier kun je niets meer mee.) Het vocht wat achterblijft is wit van kleur (kokosmelk). Schenk nu de melk door een zeef om zeker van te zijn dat alle stukjes eruit zijn en schenk de kokosmelk in een kan (zie foto).
De bedoeling is nu dat het vet uit de kokos zich gaat scheiden van het water. Hiervoor laten we de melk een nacht (maar hoe langer hoe beter) staan in de koelkast. Na 24 uur drijft het vet bovenop en ligt het water onderop. Mooi om te zien, he! Hier ben ik helaas vergeten een foto van te maken, echt jammer… Haal het kokosvet nu voorzichtig van het water af en doe in een schaaltje. Hier heb ik wel een foto van 😉 Nu heb je kokosvet gemaakt!
En nu?
Er komt best weinig vet uit in verhouding tot het water wat je weggooit, maar als je bedenkt dat dat uit een kokosnoot kan komen is het wel bijzonder. Dit kokosvet kan je nu gebruiken in allerlei baksels (bijvoorbeeld in plaats van boter, een stuk gezonder). Ik heb het hierna zelf gebruikt om bounty’s te maken. Dit recept zal volgende week verschijnen op de site.
Van kokosvet naar kokosolie
Als je het erg leuk lijkt, kan je van het gemaakte kokosvet ook nog kokosolie maken! Hiervoor moet je nog een aantal extra stappen doen: doe het kokosvet in een pan en laat het rustig bakken totdat het witte vet is gescheiden in bruine stukjes en doorzichtige olie. Giet nu het geheel in een trechter met koffiefilter. De olie zal er doorheen gaan en de stukjes blijven achter. Nu heb je olie dat je kunt gebruiken bij het koken (bijvoorbeeld i.p.v. olijfolie). Let wel op: voordat je echt een prettige hoeveelheid hebt, zul je minstens 10 tot 12 kokosnoten moeten openen en bewerken!
Oja, het kokoswater kan je bijvoorbeeld gebruiken in smoothies of gewoon zo opdrinken. Het heeft een heel sterke kokossmaak en het schijnt gezond te zijn om er elke dag even een slokje van te drinken.
[…] el kokosvet (verkregen uit een kokosnoot of anders […]